top of page

Idősödő Kedvenceink és mi – Gyakori kérdések és válaszok 2. rész

Az állatorvostudomány és a rendelkezésünkre álló diagnosztikai eszközök fejlődése, valamint az, hogy állataink nekünk „dolgozó” haszonállatokból társállatainkká váltak, együttesen magával hozta, hogy kutyáink és macskáink ma már hosszabb ideig élhetnek, mint valaha. Ennek egyik következménye, hogy ők is és mi is, Gazdik és állatorvosok, együtt kell, hogy szembenézzünk az idősebb életkor jelentette kihívásokkal.

Az alábbiakban következzenek válaszaink a leggyakoribb kérdésekre, természetesen a cikk elolvasása nem helyettesítheti az állatorvosi vizsgálatokat és konzultációkat!

A különféle tünetek változatosak lehetnek, ugyanakkor több betegség okozhat azonos tüneteket. A legtöbb időt a Gazdik töltik Kedvenceikkel, így ők ismerik őket a legjobban, ők tudnak a legtöbbet róluk, bármilyen változás vagy tünet nekik tűnik fel először. A Gazdik összes megfigyelése értékes információt jelent az állatorvosoknak a diagnózis felállítása és a kezelések során.


Szívbetegség leggyakoribb tünetei lehetnek: köhögés, nehézlégzés, fáradékonyság, csökkent étvágy, hastérfogat növekedés, végtag ödéma.


Szív ultrahangos vizsgálata


Vesebetegség leggyakoribb tünetei lehetnek: csökkent étvágy, fokozott vízivás és vizeletürítés, csökkent vizeletürítés, nincs vizelet, rossz minőségű szőrzet, kellemetlen szájszag, hányás, eszméletvesztés, kóma.


Májbetegség tünetei lehetnek: hányás, hasmenés, csökkent étvágy, fokozott vízivás és vizeletürítés, levertség, hastérfogat növekedés, sárgaság, idegrendszeri tünetek.

Milyen gyakoriak a daganatos betegségek kutyáknál és macskáknál?

Kedvenceinknél a daganatos betegségek kialakulásának kockázata egyre nő az életkor előrehaladtával. A tíz évesnél idősebb kutyák csaknem felénél rosszindulatú daganatok alakulnak ki. Néhány daganattípus, például a limfóma, gyakrabban fordul elő macskákban, mint kutyákban. A daganatos betegségek diagnosztikája és kezelése a szövettani eredményeken, vérvizsgálatokon és más, kiegészítő vizsgálatokon (ultrahang, röntgen, MR, CT) alapul.A daganatos betegségek leggyakoribb tünetei lehetnek:

· látható vagy tapintható növedék,

· nem gyógyuló seb,

· bőrelszíneződés,

· vérzés a szájból, az orrból vagy más testnyílásokból,

· hastérfogat növekedése,

· tartós hasmenés és/vagy hányás,

· étvágytalanság,

· hirtelen testtömeg-vesztés,

· nehezített légzés,

· fájdalom,

· sántítás.

Azt hiszem, hogy Kedvencemnek fájdalmai vannak, mit tegyek?

Először is vizsgáltassa meg állatorvosával, hogy kiderüljön, mi okozhatja a fájdalmasságot. A fájdalom hátterében gyakran mozgásszervi probléma (pl. ízületi gyulladás) is állhat. Az idősebb Kedvencek, különösen a nagytestű kutyák gyakran szenvednek az ízületi gyulladástól, ami változatos tünetekkel jelentkezhet.Az ízületi gyulladás tünetei lehetnek:

· egyik végtagot fokozottan terheli,

· sántít,

· nehezebben ül le vagy áll fel,

· többet alszik,

· egy vagy több ízülete is merevebbnek, fájdalmasabbnak, duzzadtabbnak tűnik,

· nehezebben ugrik, fut vagy mászik,

· testtömege gyarapszik,

· aktivitása csökkent, kevésbé éber,

· kevésbé érdeklődik a játék iránt,

· viselkedése megváltozik (beleértve a fokozott ingerlékenységet, esetleg agressziót).


Az ízületi gyulladás kezelésében a legfontosabb a jelentkező fájdalom csillapítása. Ha Kedvence túlsúlyos, akkor mindenképp le kell fogyasztani, mert a túlsúly fokozott terhelést jelent az ízületeknek. A kiegyensúlyozott takarmányozás és a megfelelő testmozgás is nélkülözhetetlen. Ha igazolódott az ízületi gyulladás, akkor többféle gyógyszeres terápia (pl. nem szteroid vagy szteroid gyulladáscsökkentők) lehetséges.


Soha ne adjon háziállatának emberi fájdalomcsillapító gyógyszereket anélkül, hogy előzetesen konzultálna állatorvosával. Néhány embereknek szánt gyógyszer, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is, a háziállatok számára halálos lehet.


Fizioterápia


A különféle, az ízületek működését támogató takarmánykiegészítők vagy gyógyhatású készítmények szintén segíthetnek a tünetek enyhítésében. A helyesen elvégzett fizioterápiás gyakorlatok is hozzájárulnak az ízületek mozgékonyságának megőrzéséhez.


Az otthoni környezet átalakításával (puhább fekhely, fellépő, etető és itató tál magasabbra helyezése, rámpa, stb.) is segítséget nyújthatunk Kedvenceinknek a betegség elviselésében.


Comments


bottom of page