top of page

Kedvenceikkel történő utazás előtt is forduljanak hozzánk bizalommal!

Nyáron sokan indulnak útnak kis kedvencükkel, de hogy minden zökkenőmentesen alakuljon, nem árt időben felkészülni!

Határainkon túlra, kutyát, macskát és görényt, az Európai Unión belül is csak érvényes (érvényes veszettség oltást tartalmazó bejegyzéssel ellátott) kisállat útlevél birtokában utaztathatunk.

(mely első/ lejárt oltás esetén a beadástól számított 21 nap múlva kezdődik).


Amennyiben ezek rendben vannak, úgy az utazás előtt látogassunk el kis társunkkal egy állatorvosi vizitre, ahol megteszik a szükséges bejegyzéseket, elvégzik a kötelező parazita mentesítést.

A hivatalos teendők elvégzése mellett, a kivizsgálás is fontos lehet, nehogy külföldön szembesüljünk kedvencünket érintő egészségügyi problémával, illetve a személyes orvosi konzultációval sokféle gondot megelőzhetünk.


Unión kívülre speciális szabályok vonatkoznak, melynek ismerete minden esetben az állattartó feladata. Javasolt a célország nagykövetségének honlapján tájékozódni. Egyes esetekben veszettség ellenanyag titer vizsgálat is szükséges lehet, mely akár egy hónapot is igénybe vehet. (ennek intézésében is állunk rendelkezésükre)

Amennyiben távoli országba látogatunk, fontos, hogy ne csak kiengedjék, hanem majd haza is tudjuk hozni kedvencünket, így nem csak az úticélra vonatkozó, hanem a magyar szabályozást is pontosan tanulmányozni kell.

Amennyiben elbizonytalanodnak, esetleg a reptéren szembesülnek addig nem közölt elvárásokkal, úgy javasolt a célország 0-24-ben hívható reptéri állategészségügyi hatóság telefonján érdeklődni, hogy a közölt elvárás valós-e, mert sokszor félreértés okozza a gondot.


Amennyiben nem kutya/ macska/ görény az útitársunk, rájuk más szabályok vonatkozhatnak, esetleg más nyomtatványok szükségesek.



Kérjük, amennyiben útlevélen kívül speciális nyomtatványra van szükségük,

melyhez állatorvosi igazolásra (jogosult állatorvos) van szükségük,

úgy azt előre kinyomtatva, esetleg kitöltési segédlettel hozzák el hozzánk.


Hatósági állatorvosi igazolást rendelőnk nem tud kiállítani.


Kedvenceikkel történő utazás előtt is forduljanak hozzánk bizalommal!


Egészségben gazdag, élményekkel teli, kellemes nyarat kíván

a VeresVet Állatkórház Csapata!






Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page