top of page

Gyakori Kérdések

Az alábbiakban a nekünk leggyakrabban feltett kérdéseket olvashatja.

Ha az Ön kérdésére nem találja itt a választ, kérjük, keressen meg bennünket, örömmel állunk rendelkezésére.

 • Hogy tudok időpontot foglalni?
  Kérjük, jelentkezzen be a +36 28 387 142 telefonszámon, asszisztenseink örömmel segítenek Önnek.
 • Mi történik, amikor megérkezem a rendelőbe?"
  Recepciósaink számítógépes nyilvántartásunkban regisztrálják a kórlap kitöltéséhez szükséges adatokat. Kedvencét megvizsgáljuk, és ha a diagnózis felállításához vagy Kedvence kezeléséhez szükségesnek látjuk, akkor további kiegészítő vizsgálatokat (labor-, ultrahang, EKG, röntgen, stb.) javaslunk, természetesen mindent világosan elmagyarázva és Önnel előre egyeztetve.
 • A váróteremben csak mi vagyunk, mégis várnunk kell, miért?"
  Rendelőintézetünk egész területén kamerás rendszer működik, így a váróterembe érkező Gazdikat azonnal észrevesszük. Az Ön által üresnek látott előtér ellenére a rendelő többi helységében ez idő alatt is folyik a kezelés, akár a folyamatosan bent lakó, kórházi ellátást igénylő kisállatokkal, akár az Ön előtt érkező betegekkel. Egy-egy ultrahangot, egy-egy röntgen felvételt vagy vérvételt nem tudunk félbehagyni. A lehető legrövidebb idő alatt igyekszünk minden érkező Pácienst a recepción fogadni, rendszerünkbe felvenni. SOS helyzet esetén (elfekvő, vérző vagy balesetes állat, esetleg légzési nehézségekkel küzdő állat, stb.) pedig soron kívül, azonnal behívjuk a beteget.
 • Ha műtét és/vagy kórházi kezelés szükséges?
  Rendelőintézetünk kitűnően felszerelt - akár gerincsebészeti beavatkozásokra is alkalmas műtővel, és többféle képalkotó berendezéssel (digitális röntgen, ultrahang, endoszkóp) rendelkezik. Előfordulhat, hogy Kedvence a műtétet vagy betegvizsgálatot követően egy éjszakára vagy akár hosszabb időre is kórházi ellátásra szorul, ezért kérjük, hogy erre is készüljön fel. Legtöbbször azonban a szedációt vagy altatást követően kis Betegeinket még aznap hazavihetik, miután már teljesen felébredtek. Kórházi részlegünkben természetesen folyamatos állatorvosi felügyeletet biztosítunk részükre. Műtétet vagy kórházi kezelést követően részletes utasításokkal látjuk el Önt Kedvence otthoni ápolásáról és gondozásáról, és természetesen minden további kérdésére is örömmel válaszolunk.
 • Van-e lehetőség fizioterápiás kezelésre?
  Igen, a mozgásszervi rehabilitációra szoruló kutyák és macskák esetében, Dr. Nagy Bernadett fizioterapeuta állatorvos vezetésével a Gazdik megtanulhatják az otthon elvégezhető gyakorlatokat. Minden mozgásszervi kórképnél, vagy a csont-, ízületi és gerincsebészeti műtéteket követően ezek a terápiás módszerek nélkülözhetetlenek a teljes gyógyuláshoz vagy a minél teljesebb felépüléshez és a minél jobb életminőség eléréséhez.
 • Mi az az anesztézia?
  Az anesztézia vagy altatás a tudat és az érzékelés elvesztését jelenti. Sok beavatkozás és minden műtét csak így végezhető el. Az anesztézia három fő elemből áll, amit különféle gyógyszerek kombinációjával érünk el: hipnózis (az állat elveszíti az akaratlagos mozgás képességét), izomrelaxáció (az izmok nyugalmi állapotban vannak) és analgézia (fájdalomcsillapítás).
 • Milyen ellenőrző vizsgálatok szükségesek anesztézia előtt?
  Altatás előtt minden Betegünk átesik egy teljes fizikai kivizsgáláson, ahol különösen nagy figyelmet fordítunk a tüdő és a szív hallgatózásos ellenőrzésére. A műtétek előtt minden idősebb vagy szubklinikai betegségre gyanús Páciensünknél vérvizsgálatot végzünk.
 • Milyen kockázatai vannak az altatásnak?
  Egy egészséges állatnál ezek a kockázatok nagyon kicsik, de természetesen a kockázat mértéke függ az állatfajtól és -fajtától, és a műtét vagy beavatkozás előtti egészségi állapottól. Minden altatásra kerülő kisállat fizikai állapotától függően besorolható 1-től (egészséges állat) 5-ig (súlyos beteg, aki műtét nélkül nem maradna életben), és ahogy ez a szám nő, úgy növekszik az altatás kockázata is. Egyes fajtáknál szintén ismert az altatás magasabb kockázata, például az ún. brachycephal (széles és rövid koponya) fajtáknál (pl. mopsz, francia bulldog).
 • Idősebb kutyáknál és cicáknál is magasabb az általános anesztézia kockázata? Lehet egy állat túl idős vagy túl fiatal az altatáshoz?
  Idős állatnak azt nevezzük, aki már elérte a várható életkorának 80%-át, tehát az, hogy egy állat idős-e, függ a fajtól és fajtától is. Ilyenkor már a különböző belső szervek nem működnek olyan jól, a szervezet anyagcsere folyamatai lelassulnak, így a gyógyszerek lebomlása is lassabb, ezért nekik általában már kevesebb hatóanyag is elég az altatáshoz, viszont a felépülésük is elhúzódóbb. Ugyanakkor, ha diagnosztikai okokból vagy a beteg életminőségének javítása miatt szükséges az altatás, akkor a beavatkozás a megnövekedett kockázat ellenére is indokolt. Összességében, nem mondhatjuk ki, hogy egy állat túl fiatal vagy túl idős az altatáshoz. Minden eset egyedi, és nekünk mérlegelnünk kell a kockázatokat, és azt az eredményt, amit a beavatkozással elérhetünk, és mindezek fényében kell azt a döntést meghoznunk, ami Kedvencünknek a legjobb.
 • Ha nem kutyánk vagy cicánk van, akkor is vihetjük Önökhöz?"
  Természetesen, örömmel várjuk az egzotikusabb Kiskedvenceket is, csapatunk nagy hozzáértéssel foglalkozik velük, sőt, Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Nagy Bernadett egzotikus kisállat szakállatorvosi diplomával is rendelkezik.
 • Az ultrahang vizsgálathoz is el kell altatni az állatokat?
  Nem, nem kell elaltatni őket. Az állatokat nyugodt körülmények között, meghatározott fektetésben, bódítás nélkül vizsgáljuk. Ez nagyjából 20 percet vesz igénybe és a Gazdi jelenléte legtöbbször elég, hogy Kedvencük megnyugodjon. A vizsgálathoz időpontot kell egyeztetni, a hasüreg jobb áttekinthetősége miatt előtte hat órás koplalás javasolt.
 • Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?
  Amikor a laborvizsgálat valamelyik szerv (máj, vese, hasnyálmirigy) funkcionális elváltozását mutatja. Ha a tünetek között hasi fájdalom vagy hastérfogat-növekedés szerepel. Ha szövettani (citológiai) mintavétel szükséges az egyes szervekből (máj, lép, nyirokcsomó) vagy szövettani szaporulatból. A húgyhólyag, a vesék megbetegedéseinél, steril vizelet mintavételhez (cystocentézis). Balesetes állat (akut has gyanú) vizsgálata esetén. Szívbetegségek és a vérerek állapotának diagnosztikájában és a betegségek kontrollálásában. Amikor folyadékot kell lecsapolni a mellüregből. A vemhesség megállapításakor, magzatok állapotának felmérésére és az ellés, valamint a császármetszés időpontjának meghatározására. A mozgás szervrendszer sérülése esetén: az ízületek, a szalagok és az izomzat vizsgálatakor.
 • Miért olyan fontosak a különböző szűrővizsgálatok?
  A különféle szűrővizsgálatok nélkülözhetetlenek a betegségek megelőzésében vagy korai felismerésében, ugyanúgy, ahogy a saját életünkben is. A szúnyogok terjesztette szív- és bőrférgesség (dirofilariosis) az elmúlt években sajnos endémiássá vált hazánkban, azaz olyan kutyákban is jelen van, akik sohasem lépték át az országhatárt. A szívférgesség életveszélyes betegség, a kutyánk érdekében évente érdemes a szűrővizsgálatot elvégeztetni és nagyon komolyan venni a szúnyogok elleni védekezést. Egyes betegségek bizonyos fajtájú kutyáknál jelentkeznek gyakrabban, ilyenkor a kölyökkutyák részére összeállított szűrővizsgálatok célja az, hogy még azelőtt kiszűrjük ezeket az örökletes betegségeket, mielőtt azok komolyan károsítanák Kedvenceink egészségét. Az idősödő életkorral is gyakoribbá válhatnak bizonyos kórképek, amiket szűrővizsgálatok segítségével minél hamarabb felismerhetünk, és így időben történő kezelésükkel meghosszabbíthatjuk szeretett Kedvencünk életét, javíthatjuk életminőségét.
 • A mikrochip beültetése nagyon fájdalmas?
  Nem, ez egy biztonságos, ugyanakkor csak minimális fájdalommal járó beavatkozás. A mikrochip nagyjából akkora, mint egy rizsszem. Mikrochipet sokféle okból lehet használni, az viszont biztos, hogy ezek közül kiemelkedik az elkóborolt, elveszett Kedvencek hazajuttatása. Sokan bele sem gondolnak, de egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról vagy cicáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Mikrochipes megjelölés és regisztráció szükséges a kisállat-útlevél kiváltásához kutyák, macskák és vadászgörények esetében, valamint mikrochippel kell azonosítani több hüllőfajt is. Ha regisztrált adataik (név, cím, telefonszám, e-mail cím) megváltoznak, kérjük, jelezzék felénk minél hamarabb, mert ha Kedvencük elveszik, csak így kerülhet haza!
 • Adhatok-e enni vagy inni más Kedvencének is, amikor saját Kedvencemet látogatom az Állatkórházban?"
  Nem, mert Állatkórházunkban a kórházi kezelést igénylő Kedvencek minden esetben betegségüknek, tüneteiknek és az adott állapotuknak megfelelő gyógykezelésben és ellátásban részesülnek. Sok belgyógyászati kórkép (pl. hasnyálmirigy gyulladás, cukorbetegség, vese-, májbetegségek, stb.) gyógyításához speciális diéta szükséges, míg a műtétre váró Kedvenceknek - az altatás kockázatát csökkentendő - nem szabad enniük a beavatkozások előtt. Ezért kérjük, hogy kórházi látogatásaik során csak az állatorvosainkkal történt egyeztetés után, és csak a saját Kedvenceiknek adjanak enni és/vagy inni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
bottom of page