top of page

Daganatok – Miért ne hagyjuk nagyra nőni őket?

Önmagunkra és négylábú társainkra is vigyázó Gazdiként jól tudjuk, hogy milyen fontosak a különböző szűrővizsgálatok, különösen a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. Kedvenceinknél ráadásul az éves kötelező oltások miatti állatorvosi ellenőrzések tökéletes alkalmat biztosítanak ezek elvégzésére. Mégis, ahogy nálunk, embereknél, a velünk élő Kedvenceinknél is gyakrabban kellene ezeket a lehetőségeket igénybe vennünk. Hiszen, minél korábbi stádiumban diagnosztizálunk egy tumort, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.


Miért fontosak a szűrővizsgálatok?


Sajnos, a daganatok csak nagyjából az esetek egyharmadában járnak fájdalommal, így könnyen nyilvánvaló tünet nélkül nőhetnek – akár óriásira is – az állatok has- vagy mellüregében.


Lépdaganat kutyában


Azon túl, hogy mi is igyekszünk minél alaposabban odafigyelni Kedvenceinkre, mindenképpen ki kell használni azt, hogy legalább évente egyszer, a kötelező oltásnál állatorvos is fizikálisan megvizsgálja őket. Ne felejtsük el, hogy Kedvenceink életében egy év körülbelül 5-7 emberi évnek feleltethető meg, tehát ahogy nekünk sok esetben biztosítottak öt évente a szűrővizsgálatok, úgy őket is ki kell évente vizsgáltatnunk.


Emellett, ahogy kutyáink és macskáink idősödnek, nagyjából 6-7 éves koruktól legalább évente érdemes vérvétellel és ultrahangos vizsgálattal is tájékozódni szervezetük állapotáról, mert így nem csak a daganatokról, hanem sok más belgyógyászati megbetegedésről is minél hamarabb tudomást szerezhetünk, és időben elkezdhetjük a kezelésüket.


Miért ne hagyjuk nagyra nőni a daganatokat?


Mert minél nagyobb a méretük, rosszindulatú daganatok esetén annál nagyobb az áttét képződésének esélye az adott szerven belül (pl. tüdődaganat), egy másik szervben (pl. emlődaganat) vagy a közeli nyirokcsomókban.


Mert minél nagyobb a méretük, az eltávolításuk érdekében elvégzett operáció annál nagyobb kockázattal jár: nagyobb műtéti seb, hosszabb beavatkozás, hosszabb altatási idő.



Mert minél nagyobb a méretük, annál nagyobb a műtéti seb, nagyobb a fájdalom és annál lassabb a sebgyógyulás és regeneráció is.


Mert minél nagyobb a méretük, annál nehezebb elég bőrt találni a seb megfelelő zárásához például a végtagokon elhelyezkedő daganatok esetében.


Gyorsan növekvő, high grade lágyszöveti sarcoma kutyában


Mert minél nagyobb a méretük, annál nagyobb annak az esélye, hogy a daganat felszíne kisebesedik-kifekélyesedik.


Kifekélyesedett lipoma (zsírdaganat) kutyában


Mert minél nagyobb a méretük, annál régebb óta vannak jelen Kedvencünkön, azaz négylábú társunk is egyre öregebb lett, tehát nagyobb más betegségek kialakulásának esélye, mire a műtétre sor kerül.


Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség?


A daganat méretének, helyeződésének pontos megállapítására és az esetleges áttétek keresésére az ultrahang, a röntgen, az EKG, a CT, MR, szcintigráfia és egyéb vizsgálatok is alkalmasak. Szintén nélkülözhetetlen a vér és a vizelet laborvizsgálata. A citológiai (szövettani) vizsgálatok segítenek megállapítani a daganat pontos típusát.

Mindezen eredmények birtokában kaphatunk teljes képet Kedvencünk állapotáról és esélyeiről, és dönthetünk a legjobb eredményeket hozó kezelés mellett.


Amikor Gazdiként szembesülünk a rosszindulatú daganat diagnózisával, arra is gondolnunk kell, hogy ha mielőtt a daganat áttétet képez, van lehetőség műtéti úton a teljes eltávolítására, akkor Kisállatunk meggyógyult. Szemben sok krónikus, belgyógyászati betegséggel (szív, máj, vese), amikor sokszor a betegséget tüneteivel együtt meggyógyítani nem, csak rövidebb-hosszabb ideig kezelni tudjuk.

bottom of page