top of page

Idősödő állataink és mi – Gyakori kérdések és válaszok 1. rész

Az állatorvostudomány és a rendelkezésünkre álló diagnosztikai eszközök fejlődése, valamint az, hogy állataink nekünk „dolgozó” haszonállatokból társállatainkká váltak, együttesen magával hozta, hogy kutyáink és macskáink ma már hosszabb ideig élhetnek, mint valaha. Ennek egyik következménye, hogy ők is és mi is, Gazdik és állatorvosok, együtt kell, hogy szembenézzünk az idősebb életkor jelentette kihívásokkal.

Az alábbiakban következzenek válaszaink a leggyakoribb kérdésekre, természetesen a cikk elolvasása nem helyettesítheti az állatorvosi vizsgálatokat és konzultációkat!



Hány évesen tekinthetjük kutyánkat vagy macskánkat öregnek?

Nyilván ugyanúgy vannak egyedi eltérések, mint az embereknél, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a macskákat és a kistestű kutyákat hét éves kortól idősödőnek tekinthetjük. A nagytestű kutyafajták sajnos általában rövidebb ideig élnek, ezért rájuk ez már korábban, nagyjából hat éves kortól igaz. Emberi évekre „átszámítani” kutyánk vagy macskánk életkorát nem egyszerűen azt jelenti, hogy héttel megszorozzuk.


Az alábbi táblázatok segítséget nyújthatnak ebben a számításban:


Macska életkora (év) Emberi életkor (év)


7 54

10 63

15 78

20 97


Kutya életkora (év) Emberi életkor (év)


7 kis- vagy közepes testű: 44-47, nagy- vagy óriás testű: 50-56

10 kis- vagy közepes testű: 56-60, nagy- vagy óriás testű: 66-78

15 kis- vagy közepes testű: 76-83, nagy- vagy óriás testű: 93-115

20 kis- vagy közepes testű: 96-105, nagy- vagy óriás testű: 120



Milyen egészségügyi problémák jelentkezhetnek idősebb háziállatainknál?

Csakúgy, mint az embereknél, náluk is jelentkezhetnek mozgásszervi panaszok (pl. ízületi gyulladás, gerincsérv, stb.), kialakulhat máj- vagy vesebetegség, megjelenhet cukorbetegség. Ők is lehetnek szívbetegek (pl. billentyű elégtelenség) és mutathatják az öregkori szenilitás jeleit is. Sajnos, a különféle daganatos betegségek is nagyon gyakoriak ebben az életszakaszban.



Hogyan segíthetem az állataimat, hogy a lehető leghosszabb ideig boldogok és egészségesek maradjanak?

Fontos, hogy időben felkészüljünk az idős életkor miatt jelentkező egészségügyi problémákra. Az idősebb háziállatok fokozott figyelmet igényelnek, beleértve a szükséges gyakoribb állatorvosi kontrollokat és a legalább évenkénti geriátriai (öregkori) szűrővizsgálatokat, az étrend változásait, és egyes esetekben akár az otthoni környezetük megváltoztatását.



Gyakoribb állatorvosi ellátás. Ideális esetben idős Kedvenceinket félévente el kellene vinnünk állatorvosi kontrollra, hogy az esetlegesen kialakuló betegségeket minél korábban, minél jobb gyógyulási esélyt adva fedezhessük fel. Ezek az ellenőrző vizsgálatok magukban foglalják a kórelőzmény részletes felvételét, a fizikális vizsgálatot, kell vérvétel is a minőségi és mennyiségi vérkép ellenőrzésére, és tünetektől függően további kiegészítő vizsgálatok (pl. ultrahang, röntgen) vagy konzultációk (pl. fizioterápia, fogászat) lehetnek szükségesek.



Táplálás és súlykontroll. Idősödő kutyáinknak és macskáinknak koruk miatt könnyebben emészthető, és más beltartalmi értékekkel rendelkező táplálékra van szükségük, hogy a máj- és/vagy vesebetegségeket és a csökkent aktivitásból származó elhízást megelőzhessük. A már kialakult betegségek pedig szinte minden esetben speciális diétás táplálást igényelnek.



Immunrendszer. Jól ismert tény, hogy az idősebb Kedvencek immunrendszere nem működik már olyan jól, mint fiatalabb korukban, ezért védtelenebbek a különféle betegségekkel szemben és kevésbé hatékonyan küzdenek is meg azokkal.


A mozgékonyság fenntartása. Akárcsak az idősebb embereknél, úgy idősödő kutyáinknál és macskáinknál is nélkülözhetetlen a mobilitás fenntartása fizikai és szellemi egészségük megőrzése miatt.



Mentális egészség. A Kedvenceinkkel való foglalkozás nem csak ránk, hanem rájuk is jó hatással van, segít szellemileg aktívan tartani őket. Fontos, hogy a napi rutinba illesszünk olyan, a fizikai állapotuknak megfelelő játékokat, amik az intelligenciájuknak is kihívást jelentenek.



Életmódbeli és környezeti változások. Az idősebb háziállatoknak megváltozhat az életmódjuk, általában szeretnek több időt bent tölteni, a kutyáknak rövidebb sétákra lehet szüksége. A mozgásszervi betegségek miatt lehet, hogy új szokásaik alakulnak ki (pl. új helyen alszanak) vagy nekünk is változtatnunk kell a környezetükön, pl. hogy ne kelljen lépcsőzniük.


A reproduktív szervek betegségei. A nem ivartalanított kutyáknál és macskáknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szaporodásbiológiai kórképek: ciszták (petefészek, prosztata), gyulladások (gennyes méhgyulladás, prosztatagyulladás) és daganatok (emlő, here, prosztata).


Megváltozott Kedvencem viselkedése, mi lehet a háttérben?

Még mielőtt bármilyen tünet megjelenne, a viselkedésbeli változások fontos indikátorai lehetnek akár egy betegségnek is. Gazdiként kritikus szerepünk van a betegségek korai jeleinek felismerésében, mivel a legtöbb időt mi töltjük velük, mi ismerjük legjobban Kedvenceink viselkedését és rutinjait. Ha kutyánk vagy macskánk viselkedésében bármilyen változást vagy más, betegségre figyelmeztető jelet észlelünk, forduljunk a lehető leghamarabb állatorvosunkhoz és számoljunk be neki a tapasztalt változásokról. Időnként tapasztalataink ellentmondásosak lehetnek, például halláscsökkenésre gyanakszunk kutyánknál vagy cicánknál, ám a hűtő ajtajának vagy a konzerv tetejének kinyitására mégis korukat meghazudtoló fürgeséggel reagálnak.

Idős háziállatainknál – főleg a macskáknál – fokozott ingerlékenységet, akár agressziót is tapasztalhatunk, aminek gyakori oka az ízületi gyulladás miatti fájdalom.


Az időskor következményeként kialakuló leggyakoribb viselkedésbeli változások a következők lehetnek:

· hangokra adott reakciók fokozódása vagy csökkenése,

· gyakoribb ugatás vagy hangadás,

· zavarodottság,

· csökkent interakció a környezettel,

· fokozott ingerlékenység,

· parancsokra adott csökkent válaszkészség,

· fokozott agresszivitás/védő viselkedés,

· fokozott szorongás,

· szobatisztaság elvesztése,

· csökkent tisztálkodás,

· ismétlődő tevékenység,

· fokozott helyváltoztatás,

· az alvási ciklusok megváltozása.


Lehet, hogy kutyám vagy macskám szenilis lesz?

Igen, lehetséges, ha a viselkedésbeli változásoknak biztosan nincs más szervi oka. Az 1990-es évek elején elvégzett vizsgálatok elsőként azonosították az idősebb kutyák agyi változásait, amelyek hasonlóak voltak az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyi változásaihoz (azaz ß-amiloid lerakódásokhoz). Az 1990-es években laboratóriumi teszteket is kidolgoztak az idősebb kutyák tanulási nehézségeinek és memória csökkenésének kimutatására. A közelmúltban ezek a tanulmányok fiatalabb kutyákkal is elkezdődtek, hogy teljes mértékben megértsük az öregedés hatását a kutya agyára. Hasonló vizsgálatok folynak fiatal és idősebb macskákkal is.



bottom of page