top of page

Mikor menjünk állatorvoshoz? 2. rész

Gyakran hívnak bennünket azok az aggódó Gazdik telefonon, akik nem tudják eldönteni, hogy a tünetek alapján szükséges-e behozniuk Kedvencüket Állatkórházunkba. Ugyanis társállataink többé vagy kevéssé távoli vadállatmúltjuk miatt felettébb jók abban, hogy eltitkolják előttünk betegségeiket. Az alábbi, általunk leggyakrabban látott tünetcsoportok is annak a bizonyítékai, hogy jobb félni, mint megijedni, és inkább eljönni többször „feleslegesen”, mint akár egyszer is otthon maradni, amíg már késő...

Általánosságban elmondható, hogy ha Kedvence az alábbi tünetek bármelyikét mutatja, vagy ha nem biztos benne, hogy mennyire súlyos Kedvence állapota, akkor a legjobb, ha a lehető leghamarabb felkeresi Állatkórházunkat, ahol a kórelőzmény, a tünetek, a fizikális vizsgálat és a kiegészítő vizsgálatok (labor, röntgen, ultrahang, endoszkóp) alapján állatorvosaink felállíthatják a pontos diagnózist és ha szükséges, megkezdhetik a gyógykezelést.


Az étvágy vagy vízfogyasztás megváltozása, vizelési és bélsár ürítési problémák

Kedvenceink étvágya, vízfogyasztása általános állapotuk jó fokmérője és változásuk néhány szisztémás betegség korai tünete is lehet. Ezek a betegségek jellemzően inkább idősebb állatoknál jelentkeznek, ezért náluk kiemelten fontos erre is figyelnünk és az öregkori szűrővizsgálatokat elvégeztetnünk.

Ugyanígy, bármilyen eltérés a vizelet vagy bélsár ürítésben (pl. gyakoriság, mennyiség, szín, konzisztencia, vér jelenléte) mindenképp fel kell, hogy keltse a Gazdik figyelmét. Ha a fentiek közül bármit, vagy más eltérést, szokatlan tünetet tapasztalnak, a lehető leghamarabb egyeztessenek állatorvosukkal.


Műtét során kutyából eltávolított hólyagkő


A változások hátterében leggyakrabban ezek a betegségek vagy kórformák állhatnak:


Szem- és fülbetegségek

Az ezeknél az érzékszerveknél jelentkező bármilyen tünetet sürgősen kezelni kell.


Szemészeti vizsgálat


Az irritált szem fájdalmas, kivörösödött, könnyes, váladékos, duzzadt vagy Kedvence hunyorog.


Tüske eltávolítása mikroszkópos műtét során kutya szeméből, hetekkel később a gyógyult szem


A fül gyulladására szintén a fájdalmasság, és a gyakori fejrázás, esetleg fejoldal-tartás, fokozott vakarózás (sebek a fülön), a fülkagylók kipirultsága, kellemetlen szaga vagy váladékozás hívhatja fel a figyelmünket. A fenti tüneteket okozhatja idegen test (pl. toklász, tüske), parazita (pl. fülrüh), kórokozó (gombák, baktériumok) vagy akár daganat is.


Otoszkópos vizsgálat


Ezekkel a tünetekkel sürgősen állatorvoshoz kell fordulni, hogy a pontos diagnózis birtokában a kezelés minél hamarabb megkezdhető és Kedvencünk fájdalma is minél hamarabb csillapítható legyen. A korai kezelés segít csökkenteni a további szövődmények kialakulását és javítja a gyógyulás esélyét is.



Ha Kedvencünk bőre irritált vagy viszket, akkor a vakarózás, a szőr-bőr rágása az első, amit Gazdiként észreveszünk. A bőr ilyenkor gyakran kipirult, a szőrzet nyálas, töredezett. A rágás vagy vakarózás következtében a bőr könnyen megsérülhet és másodlagos fertőzések alakulhatnak ki.



Ha észreveszi, hogy háziállata sokat vakarózik, rágja magát, bőre kipirult, a szőre töredezett vagy már kopasz foltok alakultak ki, minél előbb keresse fel állatorvosát. A kórelőzmény, a tapasztalt tünetek és a kiegészítő vizsgálatok (pl. bőrkaparék, szövettan, parazitológia, allergia teszt) eredményeinek birtokában a diagnózis felállítható és a célzott kezelés megkezdhető, hogy a viszketés minél hamarabb csökkenjen és a másodlagos fertőzések elkerülhetők legyenek.

A különféle bőrtünetek hátterében leggyakrabban a következők állhatnak:


Viselkedés vagy aktivitási szint megváltozása

Ha úgy érzi, hogy Kedvence többet alszik, kevésbé aktív vagy bizonyos helyzetekben másképp viselkedik (pl. harap, morog), ez arra utalhat, hogy nincs jól, ezért állatorvosnak kell megvizsgálnia.

Ilyen esetekben lehet, hogy lázas, valamilyen szisztémás betegségben szenved (pl. máj- vagy vesebetegség, alacsony vörösvértest szám), lehet, hogy idegrendszeri vagy mozgásszervi problémái vannak vagy egyszerűen öregszik.




Mint láthatja, bármelyik tünetnek számos oka lehet. Az állatorvosi konzultáció során átbeszélve Kedvence kórelőzményét, összevetve a klinikai és kiegészítő vizsgálatok eredményeivel, meghozható a pontos diagnózis és megkezdhető a gyógykezelés is. A legtöbb felsorolt probléma esetén a korai diagnózis és kezelés sikeresebb, tehát ha aggódik vagy bizonytalan Kedvence állapotát illetően, az a legjobb, ha kivizsgáltatja állatorvosával.

Az állatorvos csak a vizsgálat során találkozik Kedvencükkel, tehát a Gazdik az állatorvosok füle és szeme otthon, ezért nagyban arra kell arra támaszkodniuk, hogy a Gazdik mit mondanak el, ezért minél részletesebb információt kapnak, annál könnyebb a gyógyítás.


bottom of page