top of page

Kutyáink és az allergia – 2. rész

Most nézzük meg, hogy milyen további allergiákkal találkozhatunk kutyáinkban és mit tehetünk, hogy ennek ellenére könnyebb legyen az életük.


Mi az inhalációs allergia (atópia) és hogyan kezelhetjük?

Az inhalációs allergia kifejezést kutyák esetében gyakran használják az atópia szinonimájaként. Ilyenkor az allergén a légutakon keresztül kerül be Kedvencünk szervezetébe, ezért beszélünk inhalációs allergiáról.


Általában különféle növények pollenjei felelősek ezért az allergiáért, közülük is kiemelkedik a parlagfű (ugyanúgy, mint embereknél) jelentősége, mert parlagfű szezonban jelentkezik az atópiás allergiák 90%-a. A pollenek mellett fontos allergének még a penészgomba és háziporatka. A növények virágzási idejéből következően a pollenek szezonálisan fordulnak elő, míg a penészgomba vagy háziporatka egész évben jelen lehetnek, és az allergiás tünetek is ennek megfelelően jelentkezhetnek. Az emberekkel ellentétben kutyáknál a legtöbb esetben nem légúti, hanem különféle bőrtünetek (viszketés, vakarózás, kipirult, vakarózástól sérült bőr, sebek, szőrhiány, stb.) alakulhatnak ki. Kutyáknál légúti tünetekkel (nátha, hörghurut) ennél az allergia típusnál csak néha kell számolnunk.



Az inhalációs allergiában szenvedő kutyák többségének tünetei egy és három éves kor között jelentkeznek. Gyakran több allergénre is allergiás tünetekkel reagálnak, és az atópia mellé társulhat bolha- vagy takarmány allergia is. Ha laborvizsgálatokkal sikerül is azonosítani az allergéneket, Gazdiként a dolgunk akkor is nagyon nehéz lesz, hiszen általában ezek megtalálhatók a kutya környezetében. Ezért inkább csak a tünetek kontrollálására, mint a teljes gyógyulásra van lehetőségünk.


A kezelést mindig meghatározza, hogy kutyánknak milyen súlyos tünetei vannak, hogy mire allergiás és így milyen hosszú allergiás szezonnal kell számolnunk. A speciális, allergiákra kifejlesztett samponok egyrészt fizikailag csökkentik az allergének számát a kutya szőrén és bőrén, másrészt speciális nyugtató hatásukkal vagy összetevőikkel is segíthetnek enyhíteni a bőrgyulladást. Különféle hatóanyagok (gyulladáscsökkentők, antihisztaminok, stb.) állnak rendelkezésünkre az allergiás tünetek mérséklésére. Ha sikerül az allergént azonosítani, akkor igénybe vehetjük az ún. deszenzibilizációs terápiát is, amikor nagyon kis mennyiségű allergént adnak be injekcióként, és így csökkentik az immunrendszer válaszkészségét. A sokféle bőr- és szőrtápláló vitamin, takarmánykiegészítő alkalmazása is hasznos lehet, csakúgy, mint az immunrendszer erősítése.


Mi az takarmány allergia és mit tehetünk ellene?

Takarmány allergia vagy túlérzékenység alakulhat ki az étel szinte minden fehérje vagy szénhidrát összetevőjére. Leggyakrabban fehérjék az allergének: tejtermékek, marhahús, búzasikér, csirke, tojás, bárány és szója. A takarmány allergia szinte minden életkorban megjelenhet.



A takarmány allergia tünetei nagyon sokfélék lehetnek: bőrtünetek, emésztőrendszeri vagy légzőszervi panaszok egyaránt előfordulhatnak. Ráadásul Kedvencünknek nemcsak egyféle allergiája lehet egyszerre, ami tovább nehezíti a pontos diagnózist és hatékony gyógykezelést.


Az allergia ennél a típusánál az okok felderítésének leghatékonyabb módja az ún. eliminációs diéta, amikor minimum 6, de inkább 8-12 héten keresztül csak és kizárólag hipoallergén étrenden tartjuk Kedvencünket. A diéta azért ilyen hosszú, mert az allergének szervezetből való kiürülése ennyi időt vehet igénybe. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban csak a speciális, hipoallergén takarmánnyal etessük négylábú társunkat, mert akár egy falat bármi másból is lenullázza az addig elért eredményeinket. Ha az eliminációs diéta következtében megszűnnek az addigi kínzó tünetek, akkor jó úton járunk. A diéta végeztével sorban provokálnunk kell kutyánk szervezetét a szóba jöhető allergénekkel, azaz újból egyesével adnunk kell neki azokat az ételféleségeket, amik allergénként szóba kerülhettek. Amelyiknél pedig újból jelentkeznek a korábbi tünetek, azt egy életre ki kell zárnunk kutyánk étrendjéből.



Mi a kontaktallergia?

A kontaktallergia a legkevésbé gyakori allergia kutyáknál. Ebben az esetben a tünetek az adott allergénnel való közvetlen érintkezés (kontaktus) után jelentkeznek. A leggyakoribb ilyen allergének közé a különféle vegyszerek, fűfélék, textilek tartoznak.



Az allergia tüneteként az érintkezési helyen viszketést és bőrirritációt tapasztalhatunk. Ha sikerül azonosítani, hogy mi okozta, és az el is távolítható a kutya környezetéből, akkor megoldható a probléma. Ha nem eltávolítható (pl. fűfélék), akkor pedig a tüneteket kell kezelnünk.


Ahogy az eddigiekből látható, az allergiás betegségek általában nagyon hosszas és részletes kivizsgálást igényelnek; és gyógykezelésükhöz – ha az egyáltalán lehetséges – is hosszú időre és türelemre van szükség.


Ez is érdekelheti:

bottom of page