top of page

Kutyáink és az allergia – 1. rész

Frissítve: 2020. szept. 3.

Viszket, vakarózik, tüsszög, kipirult a szeme vagy éppen hasmenése van? Lehet, hogy kutyája allergiás. Nézzük át együtt, hogy mi is az az allergia, milyen formái lehetnek, és hogyan élhet allergiás Kedvencünk enyhébb tünetekkel vagy akár tünetek nélkül is.


Mi az allergia?

Allergia esetén az immunrendszer fokozottan vagy túl érzékenyen reagál az adott allergénre. Allergénnek nevezünk mindent, ami az arra érzékeny egyednél allergiás reakciót válthat ki. A leggyakoribb allergének a növényekben, rovarokban, állatokban vagy élelmiszerekben található fehérjék.

Az allergia kialakulása során a szervezet legtöbbször hetek-hónapok vagy akár évek alatt többször is találkozik az adott allergénnel, ami fokozatosan érzékenyíti az immunrendszer, és egyszer csak, az allergénnel vagy rokon allergénnel (keresztallergia) való újabb találkozáskor megjelennek az allergiás tünetek. Előfordulhat az is, hogy már az allergénnel való első találkozáskor beindul a szervezetben a fokozott immunválasz (pl. méhcsípés, vakcinázás).


Normális esetben az immunrendszer védi az állatokat a fertőzésektől és betegségektől, de allergiák esetén a túl erős immunválasz hatásai valóban károsak lehetnek a szervezetre.


Az allergiában szerepet játszó immunreakciók meglehetősen összetettek. A legtöbb reakció során az allergiát okozó fehérje molekulák (antigének) találkoznak a vérben lévő ellenanyagokkal (antitestek), majd a hízósejtekhez kapcsolódnak. A hízósejtek a test számos szövetében megtalálhatók. Amikor az összekapcsolódott antigén és antitest reagál a hízósejtekkel, a hízósejtek hatékony kémiai anyagokat, például hisztaminokat szabadítanak fel, amelyek helyi gyulladásokat, többek között bőrpírt, duzzanatot és viszketést okozhatnak. Ez a gyulladás okozza az allergiás reakcióval járó különféle tüneteket.



Milyen allergiás tünetek jelentkezhetnek a kutyáknál?

Kutyákban az allergiával járó leggyakoribb tünet a bőr viszketése, kisebb (lokális) vagy nagyobb, akár az egész testre kiterjedően. Bizonyos esetekben légzőrendszeri tünetek jelentkezhetnek: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, fokozott lihegés, zihálás, nehezített légzés. A gyulladás érintheti a szemeket (kötőhártya) és/vagy a füleket is. De akár a hasmenés vagy hányás hátterében is állhat allergia.

Sajnos az allergia meglehetősen gyakori minden fajtatiszta vagy keverék kutyában. A legtöbb allergia akkor jelentkezik, amikor Kedvencünk már legalább hat hónapos, de az érintett kutyák többsége egy vagy két évnél idősebb. Az allergia egyes típusainak (pl. inhalációs allergia) lehet örökletes háttere is.


Melyek a leggyakoribb allergiát okozó anyagok (allergének)?

Nagyon sok anyag működhet allergénként. A legtöbb allergén rovar, növényi vagy állati eredetű fehérje, de a kisméretű kémiai molekulák is allergiát okozhatnak. Példák a gyakori allergénekre: pollenek (parlagfű!), penészspórák, poratkák, emberi bőrsejtek (hasonlóan az emberek háziállat-allergiáihoz), rovarfehérjék (bolha nyál), és néhány gyógyszer.

A szezonális allergiák közül a kutyáknál is épp úgy kiemelkedik a parlagfű okozta allergia, mint nálunk, embereknél, 90%-ban a kutyáknál is ekkor jelentkeznek az allergiás tünetek.


Melyek az allergia különféle típusai?

Az allergiák osztályozásának többféle módja van. Néhány példa a különféle besorolásra:

· Mi az allergén: bolhaallergia, ételallergia

· Hogy jut be az allergén a szervezetbe: inhalációs allergia, bőrrel érintkező allergia vagy ételallergia

· Az immunreakcióhoz szükséges idő: azonnal (anafilaxiás sokk) vagy késleltetve

· Klinikai tünetek: allergiás dermatitis vagy allergiás bronchitis

· Örökölt formák: atópiás vagy szezonális allergiák

· Mikor jelentkezik: állandó vagy szezonális



Mi az a bolha- vagy rovarcsípés allergia és hogyan kezelik?

Tulajdonképp bármilyen rovar (pók, kullancs, méh, darázs, hangya, stb.) csípésére vagy harapására kialakulhat allergia az érzékeny kutyákban, ám a bolha nyála messze a leggyakoribb allergén a kutyákban. A bolha nyála okozta allergiának saját neve is van: FAD (flea allergy dermatitis), azaz bolha allergia okozta bőrgyulladás.

A bolha allergia az egyik leggyakoribb allergia, ami Kedvenceinknél jelentkezhet. Egyik tipikus tünete az ún. „hot spot”, ami nagyon gyorsan kialakuló, szőr- és bőrhiányos, kivörösödött, jellegzetesen kerek bőrtünet, leggyakrabban az állatok hátsó testfelén látható. Bolha allergia esetén mindenképpen szükséges Kedvencünket féregteleníteni, a bőrtünetekre külsőleg valamilyen szteroid készítményt alkalmazni és fürdetni, de természetesen a gyógykezelést mindig az adott eset szabja meg.

A fokozott vakarózástól és rágástól megsérült bőrön nagyon könnyen megtelepedhetnek és elszaporodhatnak a különböző baktériumok, súlyos, akár gennyes, másodlagos bőrgyulladást is okozva. Melegben pedig hasonlóan súlyos komplikációt jelent a légynyüvesség, azaz a légylárvák kikelése.


Kapcsolódó cikk:


bottom of page