top of page

Hasmenés – Amit mindenki kihagyna, de senkit nem kerül el

A hasmenés esetében tényleg nem fellengzős szólam az, hogy minden Gazdi találkozik vele, akár cicát, akár kutyát tart Kedvencként.

A laza konzisztenciájú bélsár sem Kedvencünknek, sem pedig nekünk nem kellemes, nekik minimum meggyötri a pocakjukat, nekünk pedig extra udvarra kiengedést vagy sétákat, és persze takarítást jelent.

Ha már megúszni nem tudjuk, hogyan vészeltethetjük át Kedvencünkkel minél könnyebben és mit tehetünk a gyorsabb gyógyulásáért?


Mi a hasmenés?

A hasmenés nem formázott vagy lágy bélsár, ami általában nagyobb mennyiségben és/vagy gyakrabban ürül, mint normálisan. A hasmenés során a bélperisztaltika fokozott, ezért a megemésztendő táplálék is gyorsabban halad keresztül a bélcsatornán, így romlik a víz, a tápanyagok és az elektrolitok felszívódása is.

A hasmenés nem önálló betegség, hanem sok különféle betegség tünete lehet, ennek megfelelően kezelése is attól függ, hogy mi okozza és mennyire súlyos formában jelentkezik. A hosszabb séták vagy kirándulások alatti sokadik, lágyabb bélsár teljesen normális lehet, az utcáról, kutyánk által felevett szemét miatt kialakuló enyhe hasmenés kezelésére a probiotikumok is elegek lehetnek, míg a hasmenés lehet súlyos, akár életveszélyes betegségek (pl. parvo vírusos bélgyulladás) tünete is.

Még az enyhe betegségek által okozott hasmenés is súlyossá válhat, ha Kedvencünk kezelése nem kezdődik el időben, és így a kiszáradás és az elektrolit egyensúly felborulása akár az életét is veszélyeztetheti.


Mi okozhat hasmenést?

Hasmenést nagyon sokféle kórokozó okozhat vagy sokféle betegség kísérő tünete is lehet. Az alábbiakban a leggyakoribb okok következnek, ám a lista korántsem teljes:


· vírusok (pl. parvo), baktériumok és paraziták (pl. Giardia, bélférgek),

· hirtelen takarmány-váltás,

· romlott, rossz minőségű vagy irritáló étel felszedése,

· takarmány allergia,

· a gyomor-bélflóra felborulása,

· bélelzáródás (ileus),

· hasnyálmirigy-gyulladás,

· daganatok.


A hasmenés jellege, gyakorisága, a bélsár színe, szaga fontosak az ok meghatározásában. A részletes kórelőzmény ebben az esetben is elengedhetetlen, ilyenkor még fontosabb, hogy Gazdiként minél több információval tudjunk szolgálni állatorvosunknak. Az állatorvosi vizsgálat során sor kerülhet diagnosztikai gyorstesztek elvégzésére, szükség lehet a bélsárminta és/vagy a vérminta laboratóriumi elemzésére is. Ha tünetek indokolják, további műszeres vizsgálatok (ultrahang, röntgen, endoszkóp) is következhetnek, vagy akár műtéti beavatkozásra (pl. biopszia) is sor kerülhet.




Mennyire számít súlyos tünetnek a hasmenés?

A hasmenés súlyossága attól függ, hogy mennyi időn át jelentkezik, milyen gyakori és hogy milyen tünetek kísérik.

Ha Kedvencünk általános állapota jó, nem bágyadt vagy kedvetlen, van étvágya, oltásai rendben vannak, nem túl fiatal vagy idős, és nincs krónikus betegsége, valamint a hasmenéshez nem kapcsolódik egyéb tünet, akkor a betegség lefolyása valószínűleg enyhe lehet.

Ha azonban például Kedvencünknek súlyos, véres hasmenése van, vagy szisztémás betegség jeleit mutatja, mint akár gyengeség, láz, hányás, hasi fájdalom vagy étvágytalanság, az ok és a betegség is súlyosabb lehet.

Kistestű, 5 testtömeg kilogramm alatti Kedvencek, vagy a fiatal vagy idős állatok minden hasmenéses tünete fokozott súllyal esik latba!



A kiszáradás, az elektrolit háztartás és a sav-bázis egyensúly zavara, valamint a hasmenés egyéb szövődményei gyorsan bekövetkezhetnek.

Ez a három folyamat – a kiszáradás, az elektrolit háztartás és a sav-bázis egyensúly zavara – széles körű problémákat okozhat a testben. Gyorsan egymást erősítő ördögi körré válhatnak, orvosi beavatkozás nélkül súlyos, akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek!


A hasmenés kezelése

A kezelés mindig a hasmenés okától és a beteg aktuális állapotától függ. Enyhe esetekben elég lehet a pihenés mellett a koplaltatás, a diétás táplálás (pl. speciális tápok), probiotikumok és toxinkötők adása is.

A kiszáradás veszélye miatt a megfelelő folyadék ellátottság minden esetben kiemelten fontos!



A súlyos vagy elhúzódó hasmenés kiszáradást és anyagcserezavarokat okozhat a folyadék- és ionvesztés miatt, és Kedvencének intravénás folyadékterápiára és intenzív, akár kórházi kezelésre lehet szüksége.

Minden esetben egyeztessen állatorvosával, mielőtt bármilyen gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt adna Kedvencének!


Kapcsolódó cikkeink:

bottom of page