top of page

Carlo és Vitéz - Bélcsavarodásuk volt, kész csoda, hogy élnek

Bélcsavarodás. Szerencsére ritkán bekövetkező, de sajnos ritkán is túlélhető kórkép.

Bélcsavarodáskor a vékonybél a függesztő szalagja körül megtekeredik, a belet és a környező szerveket-szöveteket ellátó erek a csavarodás mértékében elnyomódnak, ezért súlyos keringési zavarok alakulhatnak ki, melyek sokkhoz, endotoxémiához (a bélből a keringésbe kerülnek toxinok), és elhulláshoz vezethetnek.

Carlo és Vitéz a ritka túlélők közé tartoznak.

Túlélték, mert szervezetük erős volt, mert Gazdijaik időben állatorvoshoz vitték őket, és mert időben megszületett a helyes diagnózis és megtörtént a szakszerű orvosi beavatkozás.

Következzen az ő történetük.


Mi az a bélcsavarodás?

A bélcsavarodás ritka, akut (gyorsan kialakuló) és gyakran végzetes állapot kutyákban.

Akkor fordul elő, amikor a vékonybél a függesztő szalagja körül megtekeredik, a belet és a környező szerveket-szöveteket ellátó artériák és vénák a csavarodás mértékében elnyomódnak és elzáródnak, ezért súlyos keringési zavarok alakulnak ki. A halál elsődlegesen általában sokk és endotoxémia miatt következik be, másodlagosan a bélelhalás (bélnekrózis), eutanázia vagy műtét következtében.


Irodalmi adatok szerint a bélcsavarodásban szenvedő kutyák többsége felnőtt (4-5 éves), kan, közepes és nagy testű kutya, és a német juhászkutya a leggyakrabban érintett fajta.

A bél azon szakaszain, ahol a bélcsavarodás hosszabb ideig fennáll, a bélfal ödémás lesz, vérzés és elhalás is jelentkezik. A keringési zavarok miatt a bélfalban oxigénhiányos állapot (hipoxia) alakul ki, ami károsítja a bél nyálkahártyáját, így a bélben élő baktériumok által termelt toxinok számára átjárhatóvá válik a bélfal, a méreganyagok a hasüregbe juthatnak, majd onnan a hashártyáról felszívódva a keringésbe kerülhetnek, és így más, távolabbi szervekbe is eljuthatnak, azokat is károsíthatják.


Mire ezek a változások kialakulnak, a folyamat többnyire visszafordíthatatlan, és a túlélés prognózisa kifejezetten rossz.


A termelődött toxinok azonban nemcsak a bélfal károsodása miatt juthatnak a vérkeringésbe, hanem attól a pillanattól kezdve is, amikor a műtét során visszaállítják az anatómiai viszonyokat a bélcsavarodás megszüntetésével. Ilyenkor újraindul az érintett terület keringése, és az addig - a keringés hiánya miatt - keletkezett oxidatív gyökök a toxinokkal együtt elárasztják az állat szervezetét. Az oxidatív gyökök és toxinok károsító hatása elleni védekezés elképzelhetetlenül nagy feladatot ró a szervezetre, ezért van, hogy a túlélés szempontjából a műtét során ezek a pillanatok a legveszélyesebbek, ilyenkor veszítjük el a legtöbb kutyát.


Az ismertetett élettani és kórélettani folyamatok miatt a bélcsavarodás túlélési esélyei 10% alattiak, ha nem kerül sor gyorsan a műtéti beavatkozásra.


Mi lehet a bélcsavarodás oka?

A bélcsavarodásnak a legtöbb esetben nincs közvetlen azonosítható oka. Kialakulására hajlamosíthat az exokrin hasnyálmirigy elégtelenség (EPI), a gyomorcsavarodás és a gyomor-bélrendszerben található idegen testek, valamint a különféle bélgyulladások is.


Mik a bélcsavarodás tünetei?

Sajnos, a bélcsavarodásnak nincs olyan jellegzetes (patognomisztikus) tünete, ami a diagnózist rögtön egyértelművé tenné. A tünetek között szerepelhet a has különböző fokú megnagyobbodása, felfúvódása, feszessége és fájdalmassága, előfordulhat hányás (akár vért is), hasmenés (véres is), és kutyánknál jelentkezhet étvágytalanság, gyengeség, elfekvés is.


Carlo röntgenfelvétele: nagymértékben, egyenletesen kitágult bélkacsok


A röntgenfelvételen kitágult, gázzal teli bélkacsok láthatók, ultrahanggal vizsgálva pedig jellegzetes lehet a béltartalom ingamozgása, miután az nem tud a belekben továbbhaladni.


Lehet-e egyáltalán kezelni a bélcsavarodást?

A bélcsavarodás diagnosztizálása nem könnyű, mert a klinikai tünetek nem specifikusak, és a beteg állapota nagyon gyorsan romlik. Ha a kórelőzmény és a vizsgálatok alapján felmerül a bélcsavarodás gyanúja, akkor a műtéti beavatkozás az egyetlen lehetőségünk megmenteni a kutya életét. A túlélés esélyeit nagyban meghatározza, hogy a bélcsavarodás kialakulásától számítva milyen gyorsan került sor az operációra.


Azonban ebben az esetben a gyorsaságot úgy kell érteni, hogy a túlélés akkor is csodaszámba megy, ha a kutya szinte a rendelőben lesz rosszul.


Carlo története

A Gazdik otthon látták, hogy Carlo hasa megnagyobbodott, felfúvódott és nagyon rosszul volt. Gyorsan cselekedtek és behozták a Dunakeszi Állatkórházba.


Carlo a saját lábán jött be, a hasát tapintva nem jelzett fájdalmat, a látható nyálkahártyái ugyanakkor halványabbak voltak és a hajszálerek telődése is kissé elhúzódó volt, amik keringési zavarra utaltak. A röntgenfelvételen nagymértékben, egyenletesen kitágult bélkacsok voltak láthatóak, ami a bélcsavarodásnak megfelelő kép.


Azonnal sor került az életmentő műtétre. Az operáció során szonda segítségével nagy mennyiségű gyomortartalmat és híg bélsarat távolítottak el. A megcsavarodott bélfodrot visszahelyezték anatómiai helyzetébe és többször átmasszálták. Az erekben a pangás megszűnt, a perisztaltika visszatért, a belek fala ismét rózsaszín lett. A gyomorban pogácsányi, tömötten rugalmas képletet tapintottak, ezért gyomormetszésre is sor került, melynek során az idegen testet eltávolították, valószínűleg egy műanyag játék darabja lehetett. A gyomorcsavarodást megakadályozandó a gyomrot varratokkal a hasfal belsejéhez rögzítették, a hasüreget többször átöblítették és a sebet zárták.


A Carlo gyomrából eltávolított műanyag darab


A következő egy hét volt kritikus, hogy Carlo túléli-e. Gyógykezelése az első napokban vénásan történt, szájon át csak néhány korty vizet és speciális roboráló folyadékot kaphatott. Ahogy állapota javult, úgy tértek át tablettás kezelésre és Carlo is úgy ehetett speciális tápot szájon át. Carlo szerencsére tankönyvi módon javult és gyógyult, sor került a varratszedésre is.


Carlo varratszedéskor


Vitéz története

Vitéz aznap reggel még jól volt, aztán bágyadt lett, nem evett, csak kis mennyiségű vizet ivott. Ismerten krónikus hasnyálmirigy elégtelenségben szenvedett, amire gyógyszert szedett.


Amikor a VeresVet Állatkórházban megvizsgálták, Vitéz láztalan volt, a látható nyálkahártyái rózsaszínűek voltak, keringési zavarra nem utalt semmi tünet. A hasa áttapintható volt, ugyanakkor a belek kortyogtak és gyomortájékon hasa érzékeny volt.

A röntgenfelvételen erősen gázos, változó méretű, kitágult bélkacsok voltak láthatók a teljes hasüregben. Az ultrahangos vizsgálat során kitágult, ingamozgású folyadékkal teli bélkacsokat láttunk.



Vitéz röntgenfelvétele: erősen gázos, változó méretű, kitágult bélkacsok


Azonnal sor került az életmentő műtétre. Az operáció során szonda segítségével nagy mennyiségű gyomortartalmat engedtek le. A felnyitás után lett látható, hogy a bélfodor körül teljes mértékű vékonybél-csavarodás alakult ki, a bélkacsok a súlyos fokú keringési elégtelenség miatt már sötétlila színűek, gázzal teltek, perisztaltikus mozgás nem volt érzékelhető. A belek anatómiai helyzetbe történő visszahelyezése és többszöri átmasszálása után a keringés azonnal javult és renyhe perisztaltika volt tapasztalható. Ezután a hasüreget többször átöblítették és a sebet zárták.


Vitéz egy hétig szorult kórházi ellátásra, eleinte szigorúan nem kapott semmit szájon át, a szükséges folyadékot és gyógyszereket is vénásan kapta meg. Bélműködése fokozatosan javult, ahogy egyre jobb lett az általános állapota is, úgy tértünk át a szájon át való táplálásra és gyógyszerezésre.


Carlo és Vitéz példája is bizonyítja, hogy a látszólag nem súlyos tünetek mögött életveszélyes állapot is állhat, kutyánknak ilyenkor pedig az az egyetlen esélye, ha minél hamarabb szakszerű állatorvosi ellátást kap.


Ez is érdekelheti:

Comments


bottom of page