top of page

Altatás előtt, alatt és műtét után 2. rész

A Gazdiknak mindig nagy érzelmi megterhelést jelent, ha Kedvencük bármilyen altatással járó beavatkozásra szorul. Pedig a fájdalommal járó beavatkozások csak megfelelő érzéstelenítés mellett, többnyire csak altatásban végezhetők el biztonságosan.

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni, hogy mi, miért és hogyan történik ezekben az esetekben, ezzel is csökkentve a Gazdik aggodalmait.

Előző blogbejegyzésünkben az altatás fajtáit, esetleges szövődményeit, a kockázatok minimalizálását ismertettük. Most arról szeretnénk írni, hogy mi történik, ha Kedvencünk felébredt, és mit tehetünk érte Gazdijaként otthon.


Mikor vihetem haza Kedvencemet?

A műtéten átesett Kedvenceket teljes ébredésig fűtött kórtermeinkben állandó állatorvosi felügyelet alatt tartjuk, ébresztésük fokozatosan történik. Az intenzív megfigyelés alatt folyamatos a fájdalomcsillapítás, hogy a műtét miatt jelentkező kellemetlenségekből Kedvencük minél kevesebbet érezzen. A műtétet követően Kedvencüket a teljes ébredés után, általában egyeztetett időben vihetik haza. Kérjük, hogy hazaérkezéskor kutyájukat ne engedjék kiugrani az autóból, hanem emeljék ki onnan. Kedvencük otthon enni-inni csak akkor kaphat, ha már teljesen éber!



Az altatószerek teljes kiürülése hosszú ideig eltarthat, ezért előfordulhat, hogy a beavatkozás napján és még másnap is Kedvence többet szundikál, esetleg kábult, hányhat is, mozgása koordinálatlan lehet. Ezért még kertben tartott kutya vagy macska esetén is kérjük, biztosítson neki zárt, nyáron naptól védett, télen pedig fűthető helyet, ahol biztonságban lehet. Kutyájukat csak akkor sétáltassák meg, ha már ismét teljesen önmaga az altatás után.


Már az altatás előkészületeként vénakanült helyezünk be, amin keresztül a beavatkozás alatt folyamatosan infúziót és gyógyszereket juttatunk be az állatok szervezetébe. Ha a gyógykezelés szempontjából a beavatkozás után a kanülre már nincs szükség, akkor azt még a műtét napján kivesszük. Fontos, hogy az eltávolítás után felhelyezett nyomókötést egy óra elteltével vegyék le!


A beavatkozásról részletes kórlapot készítünk, melyben szerepel a műtét leírása, a felhasznált gyógyszerek és az otthon alkalmazandó gyógyszerek adagolása, valamint a kontrollok időpontja is. Ezt részletes szóbeli tájékoztatás mellett kinyomtatva átadjuk.


Mikor kell kontrollra jönni?

A legtöbb műtéti beavatkozást követően a műtét másnapján vagy a műtét után 2 nappal (ekkor kivesszük a vénakanült, ha már nincs rá szükség), speciális hasi műtétnél (gyomormetszés, bélelzáródás) pedig az ultrahangos orvos által meghatározott napon is kontrollvizsgálatot javaslunk. A varratszedés időpontja a műtét jellegétől függ, de általában a 9-12. nap között kerül rá sor.


Miért olyan fontos a műtéti seb és a varratok védelme?

A varratszedésig a Gazdi felelőssége a seb megfelelő védelme. Sok állat nem piszkálja a varratokat, de vannak, akik a gyógyulás miatt zsugorodó-viszkető sebet nyalogatják, ezt a legnagyobb szigorúsággal meg kell akadályozni. A közhiedelemmel ellentétben Kedvenceink nyála nem fertőtlenít, viszont nagyon sok baktérium található benne, amik a steril műtéti sebbe kerülve nagyon súlyos fertőzéseket okozhatnak. A seb védelmére leggyakrabban a gallérokat (műanyag vagy felfújható) és a műtét utáni ruhákat alkalmazzuk. A gallérban való élethez Kedvencünk hamar hozzászokik, azt róla levenni csak folyamatos felügyelet mellett szabad!



A műtéti sebet Ön csak külön utasításra kezelje, de ha esetleg a sebből váladék ürül, azt vizes ruhával, óvatosan el kell távolítani az állat bőréről vagy szőréről. Alapvetően nem jellemző semmilyen váladék ürülése, néhány csepp vér jelentkezése normálisnak tekinthető, de ha nagyobb mennyiségű vér vagy rendszeresen váladék ürül a műtéti sebből, akkor kérjük, hogy keressen meg bennünket.


Mire figyeljünk otthon, ha Kedvencünk műtéten esett át?

Az etetést a műtét utáni első napon nem szabad erőltetni, Kedvenceink étvágya azonban a gyógyulási időszakban is jó mutatója az általános állapotuknak. A lágyszervi vagy hasűri műtéten átesett Kedvenceket a varratszedésig, a varratok védelmében ajánlott kifejezetten erre az időszakra kifejlesztett, diétás táppal etetni. A gyomor- bélrendszert érintő műtétek után szigorúan be kell tartani a Kedvencünk táplálására vonatkozó állatorvosi utasításokat! Figyeljünk arra is, hogy a műtétet követő 48 órában legyen bélsárürítés.


Lágyszervi műtét után a varratszedésig a kutya óvatosan sétáltatható, más kutyákkal lehetőleg ne játsszon.


A lábadozás alatt előfordulhat, hogy Kedvencük nem a szokásos módon reagál a mozgatásra, a simogatásra. Kérjük, hogy erre figyeljenek a balesetek elkerülése miatt, főleg, ha kisgyermek is van Kedvencük környezetében.


Normális, ha Kedvencünk aktivitása a műtétet követő napokban csökkent mértékű. Ám ha lázasnak vagy bágyadtnak érzi, vagy étvágya nincs vagy jelentősen csökkent, akkor feltétlenül keressen meg bennünket. Akkor is kérjük, hogy lépjen kapcsolatba velünk, ha Kedvencénél a sebből jelentős vérzést vagy rendszeres váladékozást, rosszullétet, ájulást, felpuffadt, feszes hasat vagy bármilyen, Önnek aggodalmat okozó tünetet tapasztal.


Milyen teendőink vannak Gazdiként a varratszedésig csontsebészeti beavatkozás után?

Az egyik legegyszerűbb, de nagyon hatékony fájdalomcsillapító eljárás a hideg borogatás. Fontos, hogy fagyos tárgyat ne érintsünk közvetlenül a sérült területhez, csak textilen keresztül, elkerülve ezzel a fagyási sérülés lehetőségét. A hideg borogatást a műtétet követő 3 napban, napi 3-5 alkalommal körülbelül 5 percen keresztül alkalmazzuk.


Amint egy végtagot nem használ Kedvencünk, gyakorlatilag azonnal elindul a leépülés, rövidülés a munkából kiesett lábon. Fontos tudatosítani, hogy az inak és ízületek épsége csak mozgással/mozgatással őrizhető meg. Ezért elengedhetetlen már a műtét napján a sérüléssel nem érintett, de mozgásból kiesett (pl. váll fájdalom esetén a könyök) ízületek passzív kimozgatása. Ennek kivitelezése szakértelmet igényel, de a lábujjak nyújtása és végponton 20 másodpercig való megtartása már közvetlen a műtét után javasolható. Ha Kedvencünk bármelyik mozdulatnál fájdalmat jelez, akkor ne erőltessük!



A láb átmozgatása ízületet érintő műtétnél csak körültekintéssel végezhető. Szakszerűtlen mozgatással a műtéti terület károsodhat. Csak utasításra, a bemutatott módon végezze! Ha Kedvencünk már használja a lábát, akkor ebben ne akadályozzuk őt.

Könnyen belátható, hogy ha Kedvencünk valamelyik lábát egyáltalán nem vagy nem megfelelően használja, akkor más területeket fokozottan igénybe vesz, így azok túlterhelődnek. A túlterhelés fájdalmat okoz, mely a sérült területen kívül is újabb kellemetlenséget és akár önálló mozgási problémát is okozhat. Vannak gyakran feszülő pontok, mint a nyak és lapocka területe, valamint a hát-ágyéki átmenet.

Ezeken kívül szinte bárhol jelentkezhet túlterhelés miatti fájdalom. Ezek felderítése szakember feladata! Az általános lazító masszázs első lépéseként végigsimítjuk Kedvencünk gerincét a fejétől a farkáig 10 alkalommal. Mielőtt az egyik kezünket elemeljük, a másikat már ráhelyezzük, így állandó kontaktusban maradunk. Következő lépésként bőrredőt emelünk a gerinc fölött, azzal párhuzamosan 10 alkalommal a tarkótól a faroktőig. Végül ujjbegyünket a gerinc két oldalán a bőrre helyezve a bőrt körkörösen lazán elmozgatjuk, miközben a kezünk és a bőr közt elmozdulás nem történik.


A lazító masszázst minimum 2 naponta javasolt elvégezni, de akár naponta többször is kivitelezhető.


Finom mozgatás: napi 5x5 perc séta pórázon, egyedül, lehetőleg hámban, ne húzzon. Amennyiben ez a kutya mozgásigényét nem elégíti ki, úgy többször, de nem hosszabb időre menjenek ki vele. Ezeken kívül zárt, lehetőleg kutya számára nem túl izgalmas helyre legyen bezárva (ketrec nyugalom). Mágnes terápia, bioptron lámpa, lágy lézer használható.


Milyen teendőink vannak Gazdiként a varratszedést követően csontsebészeti beavatkozás után?

Varratszedés után a heg kezelése megkezdhető. A hegkezeléssel a seb letapadását akadályozhatjuk meg így annak kellemetlen húzódása ellen hathatunk. A heget annak alapján finoman elmozgatjuk, jobbra-balra fel-le elhúzzuk.


Amennyiben varratszedésre még nem terheli a végtagot, úgy asszisztált állás: térd és boka vagy váll és könyök megtámasztásával a testsúly ráhelyezése.

Ha leteszi, de nem terheli, vagy alig terheli, akkor instabil talaj gyakorlatok (bemutatottak szerint).



A varratszedést követő első két hétben a séta már 5x15 perc, ezen kívül nyugalom. Fokozatosan térünk vissza a normál terhelésre, leghamarabb a műtét utáni 6. hétre. Szükség esetén hidroterápia. Legegyszerűbb vízben sétáltatni csuklóig-könyékig-vállig érő vízben. Későbbiekben gyógytorna, melyet egyénre szabva alakítunk ki.


· Varratszedésre a kutya még nem teszi le a lábát.

· Egy hónappal a műtét után még jelentős a sántítás, nagymértékű a terhelésbeli eltérés a végtagokon.

· 2 hónappal a műtét után még nem harmonikus a kutya mozgásképe.


Ez is érdekelheti:

bottom of page