top of page

Hőguta – vészhelyzet, nemcsak a forró napokon

Az időjárás változásával egyre emelkedik az extrém meleg napok száma. A kánikula nemcsak bennünket visel meg, hanem ugyanúgy négylábú Kedvenceinket is. A nyári hónapokban egyre többször fordul elő, hogy a hőguta (hőstressz) miatt bajba került kutyát vagy macskát hoznak Gazdijaik Állatkórházunkba. Noha a hőstressz a melegebb hónapokban gyakoribb, egész évben bármikor előfordulhat, még enyhe időjárás esetén is.

De mi is az a hőguta, miért és hogyan alakulhat ki, milyen tényezők hajlamosítanak kialakulására, mik a tünetei és hogyan előzhetjük meg?

Mikor beszélünk hőgutáról?

A hőguta tulajdonképp hipertermia, vagyis amikor a test belső (mag) hőmérséklete a normál tartomány fölé emelkedik. Ez az állapot hőkárosodást okoz a különböző szövetekben. Hőguta akkor fordul elő, amikor a hőtermelés meghaladja a test hőveszteségét.

A hőguta egy nagyon súlyos, gyorsan rosszabbodó, életveszélyes állapot. Károsíthatja a belső szerveket, akár azok leállásához és Kedvencünk elvesztéséhez is vezethet, ezért minden esetben sürgős állatorvosi beavatkozást igényel.


Hogyan alakul ki a hőguta?

A macskák és a kutyák nem képesek ugyanúgy reagálni a környezeti hőmérséklet emelkedésére, mint mi, emberek. Nekünk szinte az egész testfelületünkön izzadságmirigyek találhatók, amik a verejtékezés révén segítenek megakadályozni testünk túlhevülését. Ezzel szemben a kutyáknak és a macskáknak csak a talpukon és az orruk körül találhatók ilyen mirigyek. Ezért ők a lihegéssel és a külső környezet hűtő hatásával tudják elkerülni testük túlmelegedését. Egyes esetekben hosszú vagy vastag bundájuk is hajlamosíthatja őket a hőguta kialakulására.

Mivel nem tudják olyan könnyen lehűteni magukat, mint mi, ezért nagyon fontos, hogy már tavasztól biztosítsunk nekik hűvös, jól szellőző és árnyékos környezetet, valamint, hogy mindig legyen előttük tiszta, friss ivóvíz.

Kedvenceink nagyon érzékenyek a hőgutára, ami sok esetben gyorsabban bekövetkezhet, mint azt valaha is gondoltuk volna.



Mik a legfontosabb hajlamosító tényezők?

Minden állat hajlamos a hőstresszre, ezért a Gazdiként mindent meg kell tennünk annak megelőzéséért. Vannak azonban olyan esetek, amikor még fokozottabban kell figyelnünk erre a veszélyre.

Az alábbi tényezők megkönnyíthetik a hőguta kialakulását:

· Meleg vagy forró, párás környezet, nem megfelelő szellőzés: pl. bezárt, hűtés nélküli AUTÓ (nemcsak nyáron).

· Nincs megfelelő árnyék vagy ivóvíz.

· Túlzott testmozgás.

· Elhízottság.

· Brachycephal, azaz a rövid orrú fajták: pl. mopsz, buldog, perzsa macska, stb.

· Légzőszervi betegségek (pl. légcsőszűkület).

· Szív- és érrendszeri betegségek (pl. billentyű elégtelenség).

· Neurológiai betegségek (pl. epilepszia).

· Életkori szélsőségek (fiatal vagy idős).

· Vastag vagy hosszú bunda.


Mit tehetünk Gazdiként a hőguta megelőzésért?

Soha ne hagyja Kedvencét bezárt, hűtés nélküli autóban, mivel a hőmérséklet még az enyhe napokon is rendkívül gyorsan emelkedik a kocsi belsejében, mire az állat lihegni kezd, amitől tovább nő az autóban levő levegő páratartalma, ami tovább nehezíti a hőleadást, és gyorsan súlyos, akár könnyen végzetes hőgutához is vezethet.

A kint tartott állatoknak mindig legyen megfelelő árnyékos helyük, ahová elmenekülhetnek a napsugarak elől. A jól szellőző, hűvös külső-belső tér kritikus fontosságú, mivel kutyáink és cicáink testének hűtése nagyban támaszkodik a párologtatásra.



A melegebb napokon különösen fontos, hogy Kedvenceink hozzáférhessenek a nagy mennyiségű, tiszta, friss, hideg ivóvízhez.

Meleg időben minimalizáljuk az állatok mozgását vagy mozgatását. Sétáltassuk kutyáinkat a kora reggeli vagy az esti órákban, amikor még nem vagy már nem olyan forró a levegő. A séták során, amennyire lehetséges, kerüljük a betonozott vagy aszfaltozott felületeket, és keressünk árnyékos helyeket. A forró aszfalt vagy beton megégetheti Kedvenceink tappancsát is, napsütötte napokon erre is figyelnünk kell. Ökölszabályként elmondható, hogy ha mi magunk sem tudjuk 5 másodpercig az aszfalton vagy a betonon tartani kezünket, akkor az állataink tappancsának is túl meleg.



Valószínűleg a macska háziasítása sivatagi környezetben kezdődött, ez lehet az oka annak, hogy a cicák sokszor csak egészen minimális mennyiségű folyadékot isznak, így náluk nyáron még nagyobb a kiszáradás kockázata.

A hőguta tünetei macskáknál is hasonlóak, mint kutyáknál, de náluk ezek gyengébben, nehezebben észrevehetően jelentkezhetnek, ám állapotuk ettől még ugyanolyan súlyos lehet.

A hőguta tünetei lehetnek:

· nyugtalanság, izgatottság,

· egyre fokozódó lihegés,

· gyors pulzus,

· nyálzás,

· nagyon kipirult vagy éppen sápadt íny,

· élénkvörös nyelv,

· légzési nehézség,

· hányás és/vagy hasmenés (esetleg véres),

· kevés vagy egyáltalán nincs vizelet,

· zavarodottság, szédelgés,

· elesettség, gyengeség, izomremegés,

· rohamok, összeesés, mozdulatlan fekvés, kóma.



Otthoni elsősegély

A legfontosabb cél a testhőmérséklet csökkentése, ezért a következőket tehetjük:

· Azonnal vigyük Kedvencünket hűvös helyre.

· Nedvesítsük be bőrét és szőrét kézmeleg vagy hűvös vízzel, és ha van, állítsunk be egy ventillátort, hogy maximalizáljuk a hőveszteséget. Segíthet, ha az állat környezetét is benedvesítjük, például nedves szőnyeget vagy törölközőt terítünk alá.

· Soha ne alkalmazzunk jéghideg vizet vagy jeget, mert az ronthatja az állat állapotát!

· A lehető leghamarabb vigyük Kedvencünket állatorvoshoz, mert a hőguta vészhelyzet, akkor is szükséges az állatorvosi ellenőrzés, ha esetleg Kedvencünk jobban van.


Képek forrása: saját fotók és Pixabay

bottom of page