top of page

Hogy tarthatjuk nyuszinkat biztonságosan a szabadban?

Mint mindenki, a nyulak is sok gondoskodást és nagyon különleges életkörülményeket igényelnek, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. Ez kissé trükkössé teszi a szabadban tartásukat. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb kérdéseket a tavasztól őszig szabadban való tartásukkal kapcsolatban.



Ragadozók

A kedvtelésből tartott nyuszik még annyira sem tudják magukat megvédeni a ragadozókkal szemben, mint vadon élő őseik. A nyulak zsákmányállatok, a macskák, kutyák, ragadozó madarak vagy rókák, nyestek támadása egyaránt veszélyezteti őket. Sőt, nyuszink akár a kertben játszó, saját kutyánk vagy macskánk látványa okozta ijedtségbe is belepusztulhat. Ketrecét vagy kifutóját érdemes csendes, az utca zaja okozta stressztől is védett helyre tenni, és a kifutót nem csak körbekeríteni, hanem felülről is gondoskodni a ragadozók elleni védelemről.A nyuszik bármilyen elektromos vezetéket megrágcsálhatnak, így ne engedjük őket szabadon a kerti fészerben vagy garázsban sem. A zárt garázs levegője a kipufogógázok miatt egyébként sem egészséges.


Menekülés

A nyulak szeretnek ásni, hiszen őseik az üregi nyulak voltak. Nekünk kell megakadályoznunk, hogy ne juthassanak ki a biztonságos területükről. És hogy a ragadozók se áshassák be magukat. A kifutójukat vagy szilárdan le kell burkolni, vagy úgy körbekeríteni (rácsot, hálót leásni, körben szilárd burkolatot letenni vagy rácsot a teljes aljzatra lefektetni), hogy ne tudják kiásni magukat. Ha ketrecben tartjuk őket, akkor jobb, ha a ketrec lábakon áll, hogy védve legyen az átnedvesedéstől. Ha mindig adunk elég rágcsálnivalót, akkor éles fogaikkal nem kezdik ki a ketrec faanyagát.



Mérgező növényzet és takarmányozás

Ha hagyjuk, hogy nyuszink szabadon legelésszen a kertben, akkor mindent lelegel, ami csak elé kerül, a rá mérgező növényeket ugyanúgy, mint a neki hasznosakat. Néhány mérgező növény a teljesség igénye nélkül: hagymás növények (pl. nárcisz), muskátli, aloé. Amikor beköszönt a jó idő, nyuszinkat a zöld fűhöz is szoktatni kell nagyjából két hétig. Első héten minimum egy napon át a napon fonnyasztott (biztosan permetmentes, tiszta) zöldet adjunk neki, aztán egy hétig már elég, ha fél napot fonnyasztjuk a zöldet, mielőtt nyuszinkkal megetetnénk. Ezután már nyugodtan kaphat friss zöldet is, de mindig figyeljünk a bélsárra. Nagyon fontos – különösen a nyári kánikulában – hogy nyuszink előtt mindig legyen friss ivóvíz.


Időjárás

A nyulak nem viselik jól a szélsőséges hőmérsékletet vagy a nedves időjárást, a meleget rosszabbul tűrik, mint a hideget. A szobában tartott nyuszik sokkal érzékenyebbek a hőmérséklet változásokra, ezt a ki- és beköltöztetésüknél észben kell tartanunk.

Nyuszijainkat lehet állandóan kint is tartani, mert bírják a nulla fok alatti hőmérsékletet is, persze csak a megfelelő körülmények között: huzatmentes helyet kell nekik biztosítanunk, és olyan almozást, amiben fészket rakva, azt be tudják testmelegükkel fűteni.

A nyulak számára ideális hőmérséklet 10–21 fok között van. Nyuszijainknak a fülük az egyetlen segítségük a meleg elviselésében: a fülek erei ilyenkor kitágulnak, hogy a több vér átáramoltatásával segítsék a hőleadást. Ezért a meleg napokon a fülek melegebbnek és kipirultabbnak tűnhetnek. Fontos, hogy a ketrec árnyékolásával biztosítsunk a legmelegebb nyári napokon is annyi hűvöset, amennyit csak bírunk. A kánikula elviselésében nyuszinknak az is segít, ha hűvös kőre feküdhet ilyenkor. A ketrec megfelelő szellőzéséről is gondoskodnunk kell, ugyanakkor a huzatot is kerüljük.


Fertőzések és élősködők

A szabadba kerülve nyuszinkat a nyulak vérzéses betegsége és myxomatózis jobban veszélyezteti, mint a szobában tartva. Ez a két betegség kötelezően halálos kimenetelű, de szerencsére oltással védekezhetünk ellenük. A myxomatózist leginkább a szúnyogok terjeszthetik, ezért nagyon fontos, hogy oltás után egy héttel kerüljön csak nyuszink olyan helyre, ahol szúnyogokkal találkozhat. A környezetből (legelés) vagy más állatoktól (kóbor macska, sün) pedig belső élősködőkkel (bélférgek) vagy külső élősködőkkel (bolhák, kullancsok) is megfertőződhetnek.




Magányosság

A szabadban, egyedül tartott nyuszink biztosan magányosabb, mert velünk is kevesebbet találkozik, erre is figyelnünk kell. A nyuszik szeretik a társaságot, intelligens és kíváncsi lények. Segít lekötni őket, ha ketrecükbe vagy kifutójukba alagút vagy búvókák, esetleg különféle játékok kerülnek, vagy kreatívan (pl. függő etető) oldjuk meg az etetésüket.

Commenti


bottom of page