top of page

Állatorvos és fizioterapeuta egyszerre - Interjúnk dr. Nagy Bernadett szakállatorvossal 1. rész

Frissítve: 2023. okt. 29.

Miért fordultál a fizioterápia felé?

Imádom az állatokat. Egyértelmű volt, hogy állatorvos leszek, de soha nem szerettem a gyógyszereket. Sem beszedni, sem adni. Nyilván vannak helyzetek, betegségek, amikor kellenek és nem is szabad elhagyni azokat. Viszont a fizioterápia sok esetben kiválóan alkalmas a fájdalomcsillapítók kiváltására vagy mennyiségük csökkentésére. Ezenkívül rövidíti a gyógyulási időt, így a Páciens is és Gazdája is hamarabb visszatérhet a normál életmódjához vagy az idős állatok tovább maradhatnak fittek és aktívak.


Hol szerezted a végzettséged?

Már az egyetem alatt, dr. Biksi Otília állatorvos, a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság alapítója mellett megtanultam az alapfogásokat, a szakdolgozatom témája is a fizioterápia hatásvizsgálata volt. Munkám során többször hasznát vettem az ekkor tanultaknak, így erősödött bennem a vágy, hogy végzettséget is szerezzek. 2019-ben egykori mentorom szervezésében a Terápia az állatokért alapítvány egy éves képzésében szereztem fizioterapeuta képesítést.


Milyen hatással van a mindennapjaidra, mint állatorvos, az, hogy fizioterápiával is foglalkozol?

Alapvetően állatorvos vagyok, a munkám nagy részét a szokásos esetek töltik ki. Kollégáim, főnökeim örömmel fogadták a fizioterápia iránti érdeklődésemet, támogatják, hogy a rendelőben ilyen típusú kezeléseket is végezzünk, így ezeket a Pácienseket hozzám irányítják.


Másképp vizsgálsz fizioterapeutaként, mint állatorvosként?

Bár a vizsgálómódszerek különböznek, de a célunk ugyanaz: megtalálni a legideálisabb kezelési módszereket, hogy Pácienseink meggyógyuljanak, Gazdáikkal közös életük minél hamarabb visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

Az állatorvosokat nem tanítják a finom izom és kötőszöveti elemekben előforduló problémák detektálására, és a képzés során csak említés szintjén beszélnek a fizioterápiás kezelés lehetőségéről (szerencsére már ebben is van változás, jó irányba, de a hangsúly nem a fizioterápián van).

A fizioterapeuta képzés során nincs lehetőség a betegség diagnosztizálásának megtanítására, elvégre nem „felcser” képzés. Így, hogy mindkét képzésben részt vehettem, képessé váltam a diagnosztikára, szükség esetén mint állatorvos rendelkezésre áll röntgen vagy műtét, ízületi injekciók beadása (ezek alkalmazása CSAK állatorvos végzettséggel végezhető), és ezek mellett vagy helyett rögtön tanácsokat tudok adni a tulajdonosoknak, ők miként segíthetnek.

Bölcskei számos csontműtétet végez. Ezek nagy részét a műtét kiadásakor vagy a kontrollon, de legkésőbb varratszedésen látom, vizsgálom orvosi és fizioterapeuta szemmel is. A Páciensünk nem veszít időt, megadjuk számára a legoptimálisabb feltételeket a gyógyuláshoz.



Milyen esetek fordulnak elő a leggyakrabban?

Praxisunkban a fizioterápiás kezelési módszereket a keresztszalag szakadás, csonttörések és combcsont fejezés műtétek utáni rehabilitáció során használjuk leggyakrabban. Gyakoriak még a gerincsérves és arthrotikus (ízületi elfajulásos) ízületek miatt szenvedő kiskedvencek.



Nagyjából hogy zajlik a fizioterápiás rehabilitáció?

Van, hogy sima oltás alkalmával szúrjuk ki a problémákat, és van, hogy direkt ezért keresnek fel minket. Az első alkalommal egy hosszabb, körülbelül egy órás felmérés során alaposan átvizsgáljuk a Pácienst. Nem csak azt a testrészt, amire panasz van, hanem fülétől a farkáig mindent. A vizsgálat során, ha szükséges, kiegészítő vizsgálatokat is végzünk. Részletes kórlapot kap a Gazdi, melyre minden eltérést felvezetünk.

Ha az állapotot felmértem, terápiás tervet készítek, melyet szintén írásban odaadok a Gazdinak. A kezelési javaslatok közül (esetleges műtét, gyógyszerek és fizioterápia) ő dönti el, hogy melyiket kívánja igénybe venni. A cél, hogy a fizioterápiás kezelések nagy részét a Gazdi otthon végezze, hiszen a napi szintű kezelés sokkal hatékonyabb, mint egy profi heti kétszeri kezelése. Nyilván van olyan gyakorlat, amit könnyű elsajátítani és van olyan, amit jobb, ha csak profi végez. Ennek mérlegelése - Gazdi képességeinek felmérése - után házi feladatot kapnak a tulajdonosok. Állapottól függően heti vagy két heti kontrollokra hívom őket vissza, de nem ritka az sem, ha a Gazdi bizonytalansága miatt az elején heti több alkalommal még én kezelek, és lassan vállalják csak át a gyakorlatok végzését.

A speciális gyakorlatokat, kezeléseket (manuál terápia, TENS, mágnes terápia, lézer) a terápia jellege miatt végig én végzem.



Ahogy ügyesedik a Gazdi és javul Kedvence állapota, a találkozások gyakorisága ritkul. Közben, ahogy szükséges, sort kerítünk a kötelező orvosi kontrollokra (pl. kontroll röntgen) is.

Bármikor megakadást tapasztalunk a gyógyulás folyamatában, A Gazdi visszajöhet Kedvencével, és egy helyen megkaphatja az orvosi és fizioterápiás ellátást is.

A normál használat a legjobb fizioterápia. A kezelések addig tartanak, míg ezt el nem érjük, vagy izomerő növelése céljából ez után is.


Milyen előnyei vannak a fizioterápiának?

A fizioterápia csökkenti a fájdalmat, duzzanatot és izomgörcsöt. Elősegíti a gyógyulást és javítja a mozgás tartományát, a keringést, megakadályozza a szekunder (másodlagos) szövődményeket, javítja és/vagy fenntartja a funkciót.


Folytatása következik – a szerkesztő

bottom of page