top of page

Szaruhártya fekély – egy nagyon gyakori szemészeti kórkép Kedvenceinknél

A szaruhártya (cornea) a szem külső, átlátszó része, ami egyszerre védi a szemet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a fény a szem belsejébe juthasson, azaz nélkülözhetetlen a látáshoz. Legkülső rétege az epithelium, ez alatt helyezkedik el a sztróma, ami alatt található a descemet membrán.

Attól függően, hogy a szaruhártyának mely rétegei károsodnak, különféle elváltozások alakulhatnak ki.

A szaruhártya sérülések az állatorvosi szemészet leggyakoribb esetei közé tartoznak, tekintsük most át az okokat, a tüneteket és a gyógykezelés lehetőségeit.



Mi az a szaruhártya fekély?

Ha a szaruhártya epitheliuma károsodik, azaz a sérülés felszínes, ezt kopásnak, eróziónak nevezzük. Szaruhártya fekély esetén a sztróma is különböző mértékben sérül, ha pedig a descemet membrán is károsodik, akkor pedig már a szem belsejében található folyadék szivárog a sérülés mélyéről. Descemetocele akkor alakul ki, ha a szaruhártya fekélybe a descemet membrán elődomborodik.


Mi okozhat szaruhártya sérülést-fekélyt?

Kutyáknál és macskáknál is a leggyakoribb ok a trauma. A sérülést okozhatja külső fizikai behatás (karmolás, idegen test, toklász, tüske, ág, stb.), de a rosszul elhelyezkedő szempilla (pl. beforduló szemhéj), esetleg növedék is károsíthatja a szaruhártya felszínét. Sőt, sajnos Kedvenceink önmagukat is megsebezhetik vakarózás közben.


Szembe fúródott tüske eltávolítása sebészeti mikroszkóp segítségével


Egyes betegségek (macska herpesvírus, kutyák szárazszem betegség, hormonális kórképek, örökletes betegségek) szövődményeként is kialakulhat szaruhártya fekély.

A szaruhártyát maró hatású anyagok (mész, gázspray) is károsíthatják.


A már kialakult fekélyt a másodlagosan megtelepedő baktériumok és/vagy gombák tovább súlyosbíthatják.


Mik a szaruhártya fekély tünetei?

Mindannyiunknak került már porszem, bogár a szemébe, így pontosan tudjuk, hogy már ez is milyen kellemetlen. Ezért könnyen belátható, hogy a szaruhártya fekély nagyon fájdalmas. Ilyenkor Kedvenceink szemüket védve ki sem nyitják azt, az érintett szemet mancsukkal vagy tárgyakhoz, szőnyeghez dörzsölik. A sérült szem fokozottan könnyezhet, váladékozhat, beduzzadhat, ami jól észrevehető.


Hogyan diagnosztizálják a szaruhártya fekélyt?

A szaruhártya felületes kopásai, kisebb sérülései szabad szemmel sokszor nem láthatók, ezért nélkülözhetetlen a szem speciális vizsgálata, amihez leggyakrabban a fluoreszcein festést használják. Ez a különleges festék zöldre színezi a sérült területeket. Ha a sérülés nagyon felszínes, akkor a károsodott területek azonosításában a Rose-Bengal festés segíthet.


Fluoreszcein festés a gyakorlatban


Egyes esetekben, ha a fekély mélyebbre terjedt és/vagy már régebben kialakult, vagy akár gyaníthatóak a másodlagos fertőzések is, akkor bakteriológiai vizsgálatokat is végezhetnek, hogy megkönnyítsék a célzott kezelést.


Különböző fokú szaruhártya sérülések (Dr. Farkas Zoltán felvételei)


Krónikus esetekben gyakran már mélyebb fekélyeket láthatunk, a szaruhártya átlátszatlan lehet, vérerek sarjadzhatnak a sérült terület körül, descemetocele is kialakulhat, sőt, legrosszabb esetben a szemet nem is lehet megmenteni.


Milyen kezelést alkalmazhatnak?

A kezelés mindig az adott esettől, a sérülés mértékétől, a tünetek fennállásának idejétől, az okoktól, társbetegségektől függ. Lehet önálló gyógyszeres (fájdalomcsillapító, antibiotikum, gyulladáscsökkentő) kezelés, de előfordulhat, hogy mellette műtétre is szükség lesz.


A gyógyszeres és/vagy műtéti terápia mellett a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen a szem védelme, ezért Kedvencünknek a kezelés időtartama alatt gallért kell viselnie!


A szaruhártya sérülések-fekélyek gyógykezelése minden esetben szoros állatorvosi kontrollt igényel, hogy az esetleges szövődmények időben felismerhetők legyenek. Gazdiként észrevehetjük, hogy Kedvenceinknél a szemcseppek vagy szemkenőcsök alkalmazása után fokozott nyálzás jelentkezik, esetleg mancsukkal a szájukat dörzsölhetik. Ez azért van, mert a könnycsatornákon keresztül az orron át a garatba kerülhetnek a szemcseppek és szemkenőcsök, melyek ízére így reagálhatnak négylábú társaink.


A sikeres kezelés és gyógyulás érdekében nagyon fontos, hogy állatorvosunk utasításait maradéktalanul betartsuk! Ahogy olyan gyakran, Gazdiként türelmesen kell otthon ápolnunk Kedvencünket, hogy látása megőrizhető legyen.

bottom of page