top of page

Picur gyógyulása

Frissítve: 2019. okt. 26.

Picurt 2018. május 14-én hozták gazdái a rendelőnkbe, az akkor hat hónapos lány kutyust szörnyű traumás sérülés érte: átment rajta egy autó. Az elvégzett labor, ultrahang és röntgen vizsgálatok során kiderült, hogy Picurt azonnal műteni kell, mert életveszélyesen megsérült, megrepedt a húgyhólyag fala.




A röntgenfelvételeken további súlyos sérülések is látszottak: a jobb oldali sípcsont (tibia) romtörése és az azonos oldali combcsont (femur) condylus feletti törése. A bal oldali sípcsontja is eltört az alsó harmadban. Az összes sérülést nem lehetett egy műtét alatt rendbe hozni, mert ez túlságosan megterhelő lett volna a kutyus szervezetének, így először csak a hólyagrepedést operálta meg Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Richter Ádám. Picur állapota gyorsan rendeződött az operáció után, a két nap múlva következő csontműtétekig fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt és antibiotikumokat kapott a kórházi ellátás során. Május 16-án Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Richter Ádám a condylust X-Kirschner tűzéssel, a töréseket szögstabil lemezekkel stabilizálta.



A csontsérülések jellege egyértelművé tette, hogy a varratszedés után a tökéletes gyógyulás érdekében fizioterápiás kezelésekre lesz szükség, melyeket Dr. Nagy Bernadett vezetett. Az első ilyen alkalomra június 6-án került sor. A vizsgálat során látható volt, hogy Picur bár jól van és nagyon eleven, de 90%-ban az első végtagokra terheli a testsúlyát. Ezért a hátsó lábak izomzata sorvadt, a csípő és mindkét térd ízületének mozgásterjedelme beszűkült. A gazdikra várt az a feladat, hogy a rendelőben megtanult gyakorlatokat minden nap többször is elvégezzék otthon Picurral.



A szorgalmas gyakorlásnak köszönhetően a következő kontrollra állapota rengeteget javult, már váltott lábbal lépkedett, a háta nem fájt és a hátsó végtagok izmoltsága is visszatérőben volt. A bal csípő mozgásterjedelme még beszűkült, a lábat kissé maga alá húzta, a test közepe felé (mediális irányba) eltért a láb tengelye. A jobb térdízület kattogott, a mozgásterjedelme nagymértékben szűkült. További feladatok vártak Picurra és gazdáira.



A július 8-i kontrollon azt tapasztaltuk, hogy bár szépen terhelte a lábait, a jobb hátsó lábon a műtéti terület kissé beduzzadt. Bódításban megröntgeneztük, így láthatóvá vált, hogy a lemezt rögzítő egyik csavar kissé kitekeredett, ez okozta a duzzanatot. A jobb hátsó láb törései már összeforrtak, de a bal sípcsonton a callus (csontheg) képződése még nem volt teljes, így az implantátumok eltávolítására csak négy héttel később kerülhetett sor.



A harmadik, utolsó műtét is jól sikerült, Picur fiatal szervezete jól viselte az altatást. Rehabilitációra ezután is jártak Dr. Nagy Bernadetthez, a kutyus mozgásfejlődése folyamatos volt. A fizioterápia nagyban felgyorsította a gyógyulási folyamatot.


Picurral augusztus 13-án voltak utoljára rendelőnkben. Ma már gyógyultnak tekinthető.

Picur gyógyítása és gyógyulása igazi csapatjáték volt: kellett hozzá a kutyus erős szervezete, a mi szaktudásunk, de ugyanilyen nélkülözhetetlen volt a gazdik kitartó, türelmes és együttműködő otthoni munkája is a fizioterápia során.

Comments


bottom of page