top of page

Picur gyógyulása

Frissítve: 2019. okt. 26.

Picurt 2018. május 14-én hozták gazdái a rendelőnkbe, az akkor hat hónapos lány kutyust szörnyű traumás sérülés érte: átment rajta egy autó. Az elvégzett labor, ultrahang és röntgen vizsgálatok során kiderült, hogy Picurt azonnal műteni kell, mert életveszélyesen megsérült, megrepedt a húgyhólyag fala.
A röntgenfelvételeken további súlyos sérülések is látszottak: a jobb oldali sípcsont (tibia) romtörése és az azonos oldali combcsont (femur) condylus feletti törése. A bal oldali sípcsontja is eltört az alsó harmadban. Az összes sérülést nem lehetett egy műtét alatt rendbe hozni, mert ez túlságosan megterhelő lett volna a kutyus szervezetének, így először csak a hólyagrepedést operálta meg Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Richter Ádám. Picur állapota gyorsan rendeződött az operáció után, a két nap múlva következő csontműtétekig fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt és antibiotikumokat kapott a kórházi ellátás során. Május 16-án Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Richter Ádám a condylust X-Kirschner tűzéssel, a töréseket szögstabil lemezekkel stabilizálta.A csontsérülések jellege egyértelművé tette, hogy a varratszedés után a tökéletes gyógyulás érdekében fizioterápiás kezelésekre lesz szükség, melyeket Dr. Nagy Bernadett vezetett. Az első ilyen alkalomra június 6-án került sor. A vizsgálat során látható volt, hogy Picur bár jól van és nagyon eleven, de 90%-ban az első végtagokra terheli a testsúlyát. Ezért a hátsó lábak izomzata sorvadt, a csípő és mindkét térd ízületének mozgásterjedelme beszűkült. A gazdikra várt az a feladat, hogy a rendelőben megtanult gyakorlatokat minden nap többször is elvégezzék otthon Picurral.A szorgalmas gyakorlásnak köszönhetően a következő kontrollra állapota rengeteget javult, már váltott lábbal lépkedett, a háta nem fájt és a hátsó végtagok izmoltsága is visszatérőben volt. A bal csípő mozgásterjedelme még beszűkült, a lábat kissé maga alá húzta, a test közepe felé (mediális irányba) eltért a láb tengelye. A jobb térdízület kattogott, a mozgásterjedelme nagymértékben szűkült. További feladatok vártak Picurra és gazdáira.A július 8-i kontrollon azt tapasztaltuk, hogy bár szépen terhelte a lábait, a jobb hátsó lábon a műtéti terület kissé beduzzadt. Bódításban megröntgeneztük, így láthatóvá vált, hogy a lemezt rögzítő egyik csavar kissé kitekeredett, ez okozta a duzzanatot. A jobb hátsó láb törései már összeforrtak, de a bal sípcsonton a callus (csontheg) képződése még nem volt teljes, így az implantátumok eltávolítására csak négy héttel később kerülhetett sor.A harmadik, utolsó műtét is jól sikerült, Picur fiatal szervezete jól viselte az altatást. Rehabilitációra ezután is jártak Dr. Nagy Bernadetthez, a kutyus mozgásfejlődése folyamatos volt. A fizioterápia nagyban felgyorsította a gyógyulási folyamatot.


Picurral augusztus 13-án voltak utoljára rendelőnkben. Ma már gyógyultnak tekinthető.

Picur gyógyítása és gyógyulása igazi csapatjáték volt: kellett hozzá a kutyus erős szervezete, a mi szaktudásunk, de ugyanilyen nélkülözhetetlen volt a gazdik kitartó, türelmes és együttműködő otthoni munkája is a fizioterápia során.

コメント


bottom of page