top of page

Miért jó, ha ivartalaníttatjuk szuka kutyánkat?

Frissítve: 2021. márc. 8.

Mert így jó eséllyel megmenthetjük őt a hormonok okozta betegségektől: például a gennyes méhgyulladástól, a petefészek cisztáktól és az emlő-, petefészek vagy méhdaganatoktól. Az utóbbi évek kutatásaiból bebizonyosodott, hogy ha kutyánkat még az első tüzelés előtt (azaz nagyjából hat hónapos kora előtt) ivartalaníttatjuk, akkor az emlődaganatok kialakulásának esélye csak 0,5%, azaz nagyjából nulla. Ha az első tüzelés után, akkor már viszont 8%, és 26%, ha az ivartalanításra csak a második tüzelés után kerül sor. Ha pedig megvárjuk az ivartalanítással, hogy kutyánk két éves legyen, akkor a tanulmányok szerint már nincs különbség a daganatok kialakulásának kockázatában a nem ivartalanított állatokhoz képest, azaz elveszik az ivartalanítás daganat megelőző hatása.


A kutyáknál nagyon gyakran alakul ki álvemhesség a tüzelés után, ilyenkor az emlők megduzzadnak, tejet termelnek és sokszor mindez emlőgyulladáshoz vezet. A gyakori emlőgyulladás pedig a későbbi emlődaganat kiindulási pontja lehet.


Mert így évente kétszer, legalább három héttel több időnk van a kutyás sétákra, kirándulásokra. A környék kan kutyái sem veszélyeztetik kerítésünket, bejárati vagy garázsajtónkat. Ráadásul, otthonunkat és kutyánkat is sokkal könnyebb tisztán tartanunk, ha kutyánk nem tüzel.



Mert így kutyánk természete játékosabb lehet, ugyanis a szukák ellés után gyakran agresszívebbé válhatnak.



Mert így elkerülhetjük a felesleges, nem kívánt almokat, ami családunknak és tágabb közösségünknek is nagy segítség.


Mert kutatások is bizonyítják, hogy az ivartalanított állatok hosszabb, egészségesebb életet élhetnek, mint ivaros társaik.



A leggyakoribb tévhitek és aggodalmak az ivartalanítással kapcsolatban

A kutyánk el fog hízni. Kétségtelen tény, hogy az ivartalanítás után lassul a kutyák anyagcseréje, ám Gazdiként mi döntjük el, hogy mit, mennyit és hányszor adunk enni Kedvenceinknek, és azért is mi vagyunk a felelősek, hogy mennyit mozgatjuk őket.


Félünk az altatás kockázataitól. Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az altatásnak is vannak kockázatai. Ám azt könnyen beláthatjuk, hogy mennyivel kisebb ez a kockázat egy fiatal, egészséges kutyánál, mint egy beteg, már daganattal vagy gennyes méhgyulladással küzdő, idősödő kutya ivartalanításánál. A beavatkozás előtti laborvizsgálatok, a mai, modern hatóanyagok és az altatógép alkalmazása, valamint a műtét alatti monitorozás minimálisra csökkentik az altatás veszélyeit.

A kutyánk inkontinens lesz. Ritka, és ha az inkontinencia mégis kialakul, akkor gyógyszeresen kezelhető.


Minden szukának egyszer ellenie kell, mert az a természetes. Ez nem igaz. Már a farkasoknál sem ellik minden nőstény állat, hiszen csak a falkavezér, alfa párnak születnek kölykeik.


Ugyanolyan kiskutyát szeretnénk, ezért legyenek kölykei a kutyánknak. Erre sajnos fajtatiszta almoknál sincs garancia, hiszen a kölykök természete nagyban különbözhet szüleik temperamentumától. Keverék almoknál pedig szinte bármi megtörténhet, már ami a külső és belső jegyeket illeti.

Ivartalanítás után megváltozik a természete. Ritkán, de van rá esély, és inkább csak jó irányba: játékosabb lehet, kevésbé lehet agresszív más kutyákkal szemben.

Szeretnénk, ha a gyerekeink láthatnák, hogy születnek a kiskutyák. Az állatok nagyon gyakran éjjel, biztonságos magányban adnak életet kölykeiknek, úgyhogy korántsem garantált, hogy a család ébren lesz, amikor az ellés lezajlik.

bottom of page