top of page

Macskák alsó húgyúti betegsége és idiopatikus húgyhólyag gyulladása

A macskák alsó húgyúti betegsége (FLUTD, Feline lower urinary tract disease) a húgyhólyag és a húgycső megbetegedéseit foglalja magában. A legjellemzőbb tünet a hólyaggyulladás (cystitis), ami ritkán jelentkezik önmagában. A tünetegyüttes hátterében sokféle kiváltó ok szerepelhet. Sőt, az is előfordulhat, hogy sem baktérium, sem hólyagkő és/vagy hólyaghomok, sem daganat, sem trauma, sem anatómiai eltérés nem áll a kórkép hátterében. Ilyenkor a macskák idiopatikus (ismeretlen kóroktanú) húgyhólyag gyulladásáról (FIC, Feline idiopathic cystitis) beszélhetünk.

Mikre figyeljünk Gazdiként, mit tehetünk, ha cicánknál jelentkeznek a tünetek, milyen betegségeket hogyan lehet kizárni és mit tehetünk a kiújulás ellen?



Milyen tünetekre figyeljünk cicánknál?

Az alsó húgyúti gyulladásnak és irritációnak megfelelően a legjellemzőbb tünetek a következők:


· Gyakori vizeletürítés.

· Vizeletürítési nehézségek: a cicák gyakran, hosszabb ideig próbálnak vizeletet üríteni. A Gazdik sokszor bélsárürítésnek is hihetik, annyira erőlködnek Kedvenceik. A húgyutak akár teljesen is elzáródhatnak (gyulladás, homok, kő), ez akut, életveszélyes állapot, azonnali állatorvosi beavatkozást igényel!

· Kevés vizelet, esetleg csak vizeletcseppek.

· Véres vizelet, rossz szagú vagy zavaros vizelet.

· Szokatlan helyekre vizelnek, nemcsak az alomban.

· Sokat nyalogatják a húgycső- és a végbélnyílás környékét.


Mi okozza a FLUTD-t?

Az alsó húgyúti gyulladás hátterében állhatnak anatómiai okok, sérülések, traumák, bakteriális fertőzések, kő- és/vagy homokképződés vagy növedékek, daganatok. Nagyjából azonban az esetek felében semmilyen vizsgáló módszerrel (röntgen, ultrahang, vér- vizeletvizsgálat, bakteriológiai tenyésztés, vizelet üledékvizsgálat) nem azonosítható a kórok, ilyenkor beszélünk idiopatikus húgyhólyag gyulladásról.


Mi a FLUTD kezelése?

Ez mindig a kiváltó októl függ, ám a különféle gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és görcsoldók hatékony segítséget jelentenek a terápiában. Bakteriális fertőzéseknél szükséges a megfelelő antibiotikum alkalmazása, hólyaghomok és/vagy –kő, daganatok jelenlétében általában műtéti beavatkozásra (átmosás, hólyagmetszés, a húgycsőnyílás áthelyezése, daganat eltávolítása) lehet szükség.


Mit tehetünk, ha cicánk FIC-ben szenved?

Mindig igaz, hogy a terápia egyénre szabott, de ez különösen érvényes erre a kórképre. Mára bebizonyosodott, hogy a betegség kialakulása és kezelése több tényezőre vezethető vissza.


Ezek a következők lehetnek:


Stressz. Költözés, új családtag (kisbaba, másik cica vagy kutya) érkezése, családtag elvesztése, környezet, a család napi rutinjának megváltozása, a cicával kevesebbet foglalkoznak, stb. Az ingerszegény, monoton környezet is stresszt jelenthet Kedvencünknek. Ezért szükséges, hogy alaposan átgondoljuk, hogy a fentiek közül melyik lehet igaz a mi esetünkben és a lehető legjobban változtassunk (több játék, elvonulási lehetőség, mászófa, új játék, újfajta etetési módok, stb.) rajta. A stressz csökkentésére alternatív módszerek (pl. feromon tartalmú készítmények) is igénybe vehetők.



Alomtálca tisztasága. A cicák nagyon kényesek lehetnek ebben a tekintetben, ezért ha lehet, több macska esetén minden cicának legyen saját alomtálcája, plusz legyen még egy alomtálca, tehát egy cicánál két tálca, két cicánál három, és így tovább. Az alom ne legyen szagosított, az ürüléket a lehető leghamarabb (minimum naponta) távolítsuk el, a tálcát legalább hetente két alkalommal mossuk ki. Ügyeljünk arra is, hogy ne maradjon fertőtlenítőszer a tálcában.


Vízfogyasztás növelése. Ezt elősegíthetjük konzerv eleség etetésével, a száraztáp vízbe áztatásával, több itatótálka kihelyezésével vagy akár macskaszökőkút felállításával. A vízfelvételt segíti, ha minél nagyobb a vízfelület, amiből ihatnak Kedvenceink, és az is, ha a lehető legtávolabb tesszük az etető tálkáktól a vízforrást.


A hólyag falának fontos alkotóeleme a glükózamin, ezért az ilyen táplálék-kiegészítők is segíthetik a gyógyulást.


Nagyon fontos, hogy türelmes Gazdik legyünk, ne hibáztassuk magunkat és cicánkat sem, mert ennél a kórképnél sokszor nüanszokon múlik, hogy a Kedvencünket és a családot is kínzó tüneteken úrrá lehessünk.

bottom of page