top of page

Kutyát karácsonyra – A mi válaszaink a leggyakoribb kérdésekre

Itt a december, közeledik a karácsony, és ilyenkor minden évben sokaknál előkerül a kérdés: mi lenne, ha a család az ünnep alkalmából egy kutyával gyarapodna? Bár az elmúlt években sokan sokféle szempontból körbejárták már ezt a kérdést, most mi is szeretnénk megválaszolni az ezzel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket.


Arra gondoltunk, meglepnénk a szüleinket/barátunkat/ismerősünket egy kutyával, mert szerintünk ez lenne a legjobb ajándék. Jó ötlet?


Nem, csak azért, mert szerintünk egy kutya lenne a legjobb ajándék, semmiképp ne adjunk ajándékba kutyát. A kutyák érző lények, jól felismerhető igényekkel, 10-15 évig vagy még tovább is velünk maradhatnak, ezért nem tehetjük meg, hogy csak úgy meglepünk velük valakit, ez óriási felelőtlenség.


A gyerekek régóta nyaggatnak bennünket, hogy legyen kutyánk. Mindannyian nagyon szeretjük az állatokat, ezért benne is lennénk. Merre induljunk?


A kutyatartás életünk minden területére hatással van, a mindennapok rutinjától kezdve, a nyaralások, hétvégék megszervezésén át a pénzügyeinkkel bezárólag, hosszú-hosszú éveken át. Gondoljuk végig, hogy az életformánk, az elfoglaltságaink mire tesznek bennünket alkalmassá. Beszéljük meg, hogy a kutya körüli teendőkből melyikünk mit tud-akar vállalni. Próbáljuk felmérni a kutyatartással járó költségeket is. Állapodjunk meg a családi szabályokban is, amiket valamennyien be is tartunk.




Keverék vagy fajtatiszta kutyát válasszunk?


Ez attól is függ, hogy miért szeretnénk kutyát. Ha „beleszerettünk” egy adott fajtába, akkor fontos, hogy mielőtt valóban nálunk lenne a kutya, megismerjük a fajta külső jellemzői mellett a belső tulajdonságait is, és felmérjük, hogy az életmódunk alkalmas-e az adott fajta tartására. A keverék kutyusok mindig kicsit „zsákbamacskák”, főleg, ha nem tudjuk, hogy milyen fajták keverékei. A fajtatiszta kutyáknál ismertek a fajtára jellemző betegségek is. A keverékek lehetnek nagyon szerencsés keverékek is, ám náluk is ugyanúgy megjelenhetnek a felmenőikre jellemző betegségek. Keverék kutyákhoz valószínűleg könnyebb hozzájutnunk, míg egy igazán jó fajtatiszta kutyára valószínűleg várnunk kell.


Kölyök vagy felnőtt kutyát vigyünk haza?


A kutyák falkaállatok, így minden életkorban hamar kötődnek emberi „falkájukhoz”. A felnőttkori kötődésükre jó példát adnak a segítő kutyák, akik mindig felnőttként kerülnek végleges gazdájukhoz, ám így is csodás kapcsolat alakul ki ember és állat között, úgyhogy igazából csak rajtunk múlik, hogy milyen életkorú kutya mellett döntünk.


Eldöntöttük, hogy kutyát szeretnénk. Hogyan válasszunk?


Ha egy adott fajta mellett döntöttünk, akkor vehetjük tenyésztőtől, de vannak ún. fajtamentők is, ahonnan ugyanúgy fajtatiszta kutyát hozhatunk el, sokszor akár kölyköt is. Ha fajtamentőktől, menhelyről, ebrendészeti telepről fogadunk örökbe kutyát, akkor tulajdonképp két kutyának segítünk: egynek, akit hazavittünk, és egy másiknak, aki az utcáról a helyére kerülhet. Akár tenyésztőtől, akár menhelyről választunk kutyust, mindenképp tudjunk meg róla minél többet, mert ez segít jól döntenünk.


Az újságban/az interneten hirdetnek olcsó, eladó kölyökkutyát. Érdemes megvennünk?


Az ilyen hirdetések általában nem tenyésztőktől, hanem szaporítóktól származnak. A felelős kutyatenyésztés nagyon sok költséggel jár (kiállítások, jó minőségű táp, orvosi költségek, szűrések, stb.), így a kölykök sem lehetnek olcsók.


Milyen költségekkel jár a kutyatartás?


Az örökbefogadás vagy a vásárlás költsége után számolnunk kell a kutyatartás rendszeres költségeivel: kutyatáp, kutyaiskola, külső és belső élősködők (bolha, kullancs, szúnyogok, szív- és bélférgesség, stb.) elleni védekezés. A kölyökkori oltások után felnőtt kutyánkat évente továbbra is oltani kell. Ha nem tenyészteni vesszük a kutyát, akkor az ivartalanítás árával is kalkulálhatunk. És persze kutyánk bármikor megbetegedhet vagy baleset érheti, így hát váratlan kiadásokra is fel kell készülnünk.

bottom of page