top of page

Harcos macskák és a harapott sebek kezelése

A macskák ösztönösen nagyon védik már meglévő területüket, és harcolnak, hogy nagyobb területet „ellenőrizhessenek”. Ezért nagyon gyakoriak a verekedésből származó sérülések cicáinknál: egyes kutatások szerint a fertőzött sebek több, mint 90%-a macskaharapásból származik. Kutyák, patkányok és más rágcsálók harapása is előfordulhat, de sokkal ritkábban.

A harapott sebek leggyakrabban kijáró, nem ivartalanított kandúroknál fordulnak elő, de akár a nőstények is szerezhetnek ilyen harci sérüléseket.

Mi az oka a verekedésnek, mit okozhatnak a harapott sebek és hogyan kezelhetjük őket?



Már ivartalaníttattuk a kandúr cicánkat, de még mindig szerez harci sebeket, miért?

Ahogy a vadon élő macskafajták is, úgy a házimacskák is fokozottan védik területüket, különösen a hímek. Az ivaros kandúrok állandóan próbálják kiterjeszteni területük határait, míg az ivartalanított kandúrok vehemensen védik az otthonuk körüli kisebb területet, így ha oda betéved egy idegen macska, akkor harcba szállnak vele. Ezért az ivartalanítás ugyan nagyban csökkenti a verekedésből származó sérülések előfordulását, de teljesen meg nem akadályozza. Miután a macskák leginkább éjszaka harcolnak egymással, ezért tovább csökkenthetjük a sebesülés esélyét, ha éjjel nem engedjük kóborolni cicánkat.


A macskák közti harcok gyakorisága nagyban függ a szomszédos macskák számától és az ivartalanított hím macskák jelenlététől.



Mi történik, miután egy másik macska megharapta cicánkat?

Az éles szemfogak könnyedén átszúrják a bőrt, apró, de mély sebeket okozva. Leggyakrabban a fejen, a nyakon, a mellső lábakon, ritkábban a test hátsó felén harapják meg egymást a cicák harc közben. Ezek a szinte „szúrt” sebek a bőrfelszínen nagyon gyorsan bezáródnak. A macska szájából a szövetek közé jutott kórokozók ideális életfeltételeket találnak elszaporodásukhoz. A fertőzés néhány napig észrevétlen maradhat, amíg a harapás helyén duzzanat és fájdalom nem jelentkezik. Általános tünetként láz és bágyadtság, étvágytalanság, kedvetlenség, ha a harapás végtagot érint, akkor esetleg sántítás is jelentkezhet. Sok cica fokozottan nyalogatja a sérült területet.


A harapás helyétől függően fertőződhet a csont (pl. mellső lábak, farok), ha a harapás ízületet érint, akkor a gyulladás az ízület üregébe is beterjedhet, de akár a mellüregbe is beszaporodhatnak a kórokozók.


A szövetek között felszaporodott genny miatt egy idő után tályog alakulhat ki.


Mit tegyek, ha harapott sebet vagy tályogot találok a cicámon?

A lehető leghamarabb keresse fel állatorvosát. Ha a sérülés friss, a sebek megfelelő kezelése, az alkalmazott antibiotikumok és gyulladáscsökkentők megakadályozhatják, hogy tályog alakuljon ki.


Ha már több nap eltelt a harapás óta, és a gennyes tályog kialakult, akkor altatásban szükséges lehet a tályog megnyitása és a gennyes tartalom kiürítése.


Különösen kijáró cicák esetében a kialakult tályogok gyakran egészen addig észrevétlenek lehetnek, amíg maguktól ki nem ürülnek. Ilyenkor azonban sokszor a kiürülés csak részleges (pl. rekeszes tályog), a tályog mélyén kórokozók, gennyes tartalom maradhat. Ezekben az esetekben nagyon gyakori, hogy a tályog kiújul.


A nehezen vagy lassan gyógyuló sebeknél mindig gondolni kell az immunrendszert károsító krónikus betegségekre vagy vírusfertőzésekre (FeLV, FIV), vagy arra, hogy idegen test (pl. fog, karom) található a seb mélyén. De akár rezisztens kórokozó jelenléte is akadályozhatja a gyógyulást. Ezért nagyon fontos, hogy az antibiotikumokat mindig a megadott adagban és ideig adjuk be Kedvenceinknek!


Miért alakulhat ki tályog többször hasonló helyen?

Az előzőeken túl ez a probléma a cicák jellegzetes harci módszeréből is adódhat: az elfutó macskát a másik a gyakran a faroktőnél harapja meg, míg a szemből támadók a fejükön vagy a mellső végtagokon sérülnek meg a leggyakrabban.


Idősebb, ivaros kandúroknál sokszor megfigyelhető, hogy az arc két oldalán a bőr megvastagszik a gyakori harci sérülések és tályogok miatt.


Milyen egyéb következményei lehetnek a macskaharapásnak?

A macskák immundeficiencia vírusa (FIV) és a macskaleukózis vírusa (FeLV) is terjedhet nyállal, ezért ezeknek a betegségek a verekedő, nem ivartalanított kandúrok között fordulnak elő a leggyakrabban. Ha cicánk mentes ezektől a vírusoktól, tegyünk meg mindent, hogy ez így is maradjon!

Comments


bottom of page