top of page

Halálos veszedelmek az ünnepi asztalon


Holnapután itt a karácsony. A konyhákban gőzerővel készülnek a finomabbnál finomabb sütemények, a vendégek érkezésével pedig velünk élő kedvenceinkre kevesebb figyelem juthat, pedig nekik az asztalokon sorakozó édességek nagyon nagy csábítást jelentenek. És halálos veszélyt.


A csokoládéban lévő teobromin és koffein már nagyon kis adagban is mérgezést okozhatnak kutyáinknál. A toxikózis tünetei a következők: szapora szívverés, alacsony vérnyomás, szívritmus zavarok, izgatottság, görcsroham, gyengeség, kóma és halál. Egy 7 kg testsúlyú kutya nagyjából 450 g tejcsokoládé vagy 110 g étcsoki elfogyasztása után elpusztulhat, akár 12-36 órán belül. Ellenszer nincs, csak tüneti kezelés.




A másik nagy veszélyt a nyírfacukor (xilit, xilitol) jelenti. A nyírfacukrot egyre gyakrabban használjuk cukor helyett, mert a cukorhoz képest nagyon alacsony a glikémiás indexe, a szénhidráttartalma is kisebb, és szinte alig vált ki inzulinválaszt. De amíg nálunk legfeljebb hasmenéses tüneteket okozhat mellékhatásként, kutyáknál és vadászgörényeknél fogyasztása könnyen elhulláshoz vezethet. Ezekben a fajokban a xilit felvétele után 30-60 perccel az inzulinszint az emberrel ellentétben nagyon megemelkedik, a vércukorszint ennek hatására lezuhan (hipoglikémia). A súlyos, akut májkárosodás tanulmányok szerint 9-72 órán belül alakulhat ki. A tünetek a következők lehetnek: hányás, hasmenés, levertség, kóválygó járás, izomremegés, görcsök, kóma. Később a májbetegségre utaló tünetek jelennek meg: hányás, hasmenés, sárgaság, véralvadási zavarok (véres hányás, fekete bélsár, bevérzések a bőrön). A hipoglikémia kialakulásához egy 10 kg testsúlyú kutyának csak 1,5 g (kb. fél kávéskanálnyi) xilitet kell megennie. A májkárosodás kialakulásához a tanulmányok 1,4-20 g/testtömeg kg nyírfacukor szükséges, a különböző adatok az állatok nagyban eltérő egyedi reakcióiból adódnak. A xilit nagyon hamar (30-60 percen belül) felszívódik, így az állatokat minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni, mert a gyógyszeres hánytatásnak csak ebben az időintervallumban van értelme.


Ellenszer itt sincs, csak tüneti terápia, egy felmérés szerint azonban még orvosi kezelés mellett is 63%-os az elhullás.

bottom of page