top of page

Fülatkásság Kedvenceinkben

Frissítve: 2021. márc. 8.

Az Otodectes cynotis fülatka macskák, kutyák és vadászgörények külső élősködője. Ahogy neve is jelzi, leginkább a hallójáratban található, de a bőr felszínén is élhet, akár az állat egész testére kiterjedő bőrgyulladást okozhat. A fülatkákkal az állatok egy másik, fertőzött állattal való közvetlen érintkezéssel fertőződhetnek meg. Ezek az aprócska élőlények szabad szemmel alig láthatók, mikroszkóppal azonban megtalálhatók a fülváladékban, ilyenkor lassan mozgó, világos parazitaként látszanak a sötét háttér előtt.

Nagyjából három hét alatt játszódik le a teljes kifejlődésük. A felnőtt fülatkák körülbelül két hónapig élnek, ezalatt folyamatosan szaporodnak. A fülatka teljes életciklusa a gazdaállaton zajlik, bár az atkák korlátozott ideig képesek túlélni a környezetben. A lárvák a hallójáratban levő szövettörmelékkel és váladékkal táplálkoznak, ami helyi irritációt és/vagy túlérzékenységi reakciót is okozhat.



Milyen tünetekre figyeljünk?

A különböző fülbetegségeknek nagyon hasonló tünetei lehetnek: a fül vakarása, a vakarás okozta sérülések a fülkagylón, szőrhiány, kipirult bőr a hallójáratban, fokozott váladékképződés, stb. A fülatkásság leggyakrabban a kölyköknél okoz súlyosabb tüneteket, de bármilyen korú cica, kutya vagy vadászgörény is megbetegedhet.



A fertőzés klinikai tünetei eltérő súlyosságúak lehetnek Kedvenceinknél, a legjellegzetesebbek a következők:

  1. Fül irritációja, ami a fülek vakarásához és/vagy a fej rázásához vezethet.

  2. Sötét, barnás-fekete, keményebb, törmelékes tartalom a hallójáratban.

  3. Szőrhiányos területek és/vagy sérülések a fülön, a fokozott vakarózás következményeként, akár vérömleny (othaematoma) is kalakulhat.

Az elváltozások leggyakrabban a fület és a környező bőrt érintik, de esetenként a test más területein is megjelenhetnek.



Hogyan diagnosztizálható a fülatka fertőzés?

Bár a törmelékes, sötét tartalom jellegzetes, és gyanúra adhat az is okot, ha egyszerre több, együtt tartott állat betegszik meg, a fülatkák jelenléte egyértelműen a hallójáratban található váladék mikroszkópos vizsgálatával bizonyítható.


Mit tehetünk, ha Kedvencünknél fülatkásságot diagnosztizáltak?

Az alkalmazott kezelési mód mindig az adott esettől függ. Az együtt tartott állatokat minden esetben egyszerre kezelni kell. A füleket és a hallójáratot alaposan, sokszor a fertőzés okozta fájdalom miatt altatásban, meg kell vizsgálni és ki kell tisztítani. Az alkalmazott kezeléses függ a tünetektől (pl. szükséges-e gyulladáscsökkentő), ép-e dobhártya, van-e másodlagos bakteriális fertőzés, milyen súlyos fokú a fülatka fertőzöttség. A fülek tisztítására, átmosására és a fülatka elleni kezelésre akár többször is szükség lehet, a gyógyulás minden esetben heteket vesz igénybe, ezért a folyamatot kontrollálni érdemes.



A fülatkásság ellen többféle készítmény is elérhető, ezekről minden esetben konzultáljon állatorvosával!

Comments


bottom of page