top of page

Mikrochip behelyezés

 

2013. január 1-től Magyarországon kötelező minden négy hónapos kort betöltött kutyát mikrochippel megjelölni. Ha pedig a kiskutya már négy hónapos kora előtt új gazdához kerül (eladják vagy elajándékozzák), akkor a tulajdonosváltás előtt kell mikrochippel megjelölni.

Mikrochipet sokféle okból lehet használni, az viszont biztos, hogy ezek közül kiemelkedik az elkóborolt, elveszett Kedvencek hazajuttatása. Sokan bele sem gondolnak, de egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról vagy cicáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája!  

A mikrochip beültetésével és az aktuális adataink (név, cím, telefon, e-mail cím) regisztrációjával lényegesen lerövidíthetjük azt az időt, míg Kedvencünk visszajut hozzánk, és megkímélhetjük a kóborlás alatt rá leselkedő veszélyektől és stressztől. Nem mellesleg persze, magunknak is megspórolunk nagyon sok idegeskedést, és a Kedvencünk keresésére fordított időt, energiát és pénzt.
 

Mikrochipes megjelölés és regisztráció szükséges a kisállat-útlevél kiváltásához kutyák, macskák és vadászgörények esetében, valamint mikrochippel kell azonosítani több hüllőfajt is.

A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy injekciós tűhöz hasonló eszközzel az állat bőre alá ültetünk be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochipben egyéb adatok nincsenek!

A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén – ez Európában emlősöknél a nyak bal oldala – szépen megtapad. Fontos tudnunk, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így nem is alkalmas Kedvencünk aktuális tartózkodási helyének meghatározására!

A mikrochip beültetése egy egyszerűnek tűnő, ám mégis egy ún. invazív beavatkozás, mivel egy idegen anyagot ültetünk be az élő szervezetbe. Éppen emiatt a vonatkozó jogszabályok szerint a chip behelyezését csak állatorvos végezheti el. 

A mikrochip behelyezés egy nagyon biztonságos eljárás, amellyel Kedvence nemzetközileg is azonosítható lesz. A mikrochip behelyezése csak néhány másodpercet vesz igénybe, és a kisállat csak minimális fájdalmat fog érezni az eljárás során. Miután a mikrochip a helyén van, az állat adatai, beleértve a Gazdi adatait (név, cím, e-mail, telefonszám) is, bekerülnek a nemzeti (PETVETDATA, Ebregiszter) és nemzetközi (EUROPETNET) adatbázisba.

Ha regisztrált adataik (név, cím, telefonszám, e-mail cím) megváltoznak, kérjük, jelezzék felénk minél hamarabb, mert ha Kedvencük elveszik, csak így kerülhet haza!

berkay-gumustekin-402114-unsplash.jpg
bottom of page