top of page

Szűrővizsgálatok

 

A különféle szűrővizsgálatok nélkülözhetetlenek a betegségek megelőzésében vagy korai felismerésében, ugyanúgy, ahogy a saját életünkben is.

 

A szúnyogok terjesztette szív- és bőrférgesség (dirofilariosis) az elmúlt években sajnos endémiássá vált hazánkban, azaz olyan kutyákban is jelen van, akik sohasem lépték át az országhatárt. A szívférgesség életveszélyes betegség, a kutyánk érdekében évente érdemes a szűrővizsgálatot elvégeztetni és nagyon komolyan venni a szúnyogok elleni védekezést. Állatkórházunkban a dirofilariosisok nemzetközileg is elismert szakértője, Dr. Jacsó Olga PhD, végzi a szűréseket.

 

Egyes betegségek bizonyos fajtájú kutyáknál jelentkeznek gyakrabban, ilyenkor a kölyökkutyák részére összeállított szűrővizsgálatok célja az, hogy még azelőtt kiszűrjük ezeket az örökletes betegségeket, mielőtt azok komolyan károsítanák Kedvenceink egészségét.

 

Az idősödő életkorral is gyakoribbá válhatnak bizonyos kórképek, amiket szűrővizsgálatok segítségével minél hamarabb felismerhetünk, és így időben történő kezelésükkel meghosszabbíthatjuk szeretett Kedvencünk életét, javíthatjuk életminőségét.

Fiatal kutyák számára ajánlott szűrővizsgálatok

Közepes és nagytestű kutyák (labrador, német juhász, masztiff, stb.):

·  csípődiszplázia előszűrés (6 hónapos korban),

·  csípődiszplázia végleges szűrés (12-15 hónapos korban),

·  könyök diszplázia szűrés,

·  váll-OCD szűrés.

 

Diszpláziaszűrés

A diszpláziaszűrés során a csípő-, könyök- és vállízületi deformációk meglétét vizsgáljuk röntgen segítségével. A növendék és fiatal felnőtt korban elvégzett vizsgálattal lehetőségünk nyílik az esetleges diszplázia időben való felismerésére és kezelésére. Röntgen felvételeinket az Országos Diszplázia Bizottság bírálja el. A csípődiszplázia előszűrést hat hónaposan, a végleges szűrést egy éves kor felett ajánljuk.

 

Kistestű kutyák (yorki, westie, mopsz, bolognese, francia bulldog, stb.):


·  térdkalács-ficam,

·  légcső-kollapszus és hypoplasia,

·  Perthes-kór,

·  túlnyúlt lágyszájpadlás,

·  szívbetegségek ultrahangos szűrővizsgálata (DCMP, HCMP, aortastenózis),

·  szembetegségek szűrővizsgálata (entrópium, PRA, stb.),

·  máj sönt vizsgálata (pl. yorkie, csivava) vérlabor és doppler ultrahang vizsgálat segítségével.

Idős kutyák számára ajánlott szűrővizsgálatok

Fajtától függően nagyjából hét éves kortól érdemes kutyáinknál és cicáinknál évente különböző szűrővizsgálatokat elvégeztetnünk. Ezek alapját az általános vérkép és átfogó biokémiai vérvizsgálat adja, amely alapján összképet kapunk a különböző szervek működéséről (vese- és májfunkció, pajzsmirigy hormon szintje, stb.). A különféle vérvizsgálatokat ki lehet egészíteni a szív ultrahangos ellenőrzésével, a daganatok kiszűrésére irányuló röntgen és ultrahangos vizsgálatokkal. A légzőszervek vizsgálata történhet endoszkóppal és röntgennel. Mozgásszervi panaszok esetén hasznos a végtagokról, a csípőről vagy a gerincről röntgenfelvételeket készíteni. A fogászati és szemészeti vizsgálatok is nagyon ajánlottak a különféle betegségek kiszűrésére, korai felismerésére.

szurovizsgalatok.jpg
bottom of page