top of page

Szülészet

 

Napjainkban a felelős állattartás egyik legfontosabb eleme, hogy a nem tenyésztési célra szánt kutyák és macskák esetében megelőzzük a nem kívánt vemhességet és szaporulatot. Az ivartalanítás mindezeken túl számos betegségmegelőző hatással bír, hiszen sem a nőstény, sem pedig a hímivarú állatoknál nem jelennek meg a nemi hormonokkal összefüggő kórképek. Ivartalanított nőstényeknél többek között így elkerülhető az álvemhesség, a gennyes méhgyulladás vagy az emlődaganat, hímeknél pedig a jelentősen lecsökkent tesztoszteron szint miatt kisebb eséllyel jelennek meg az agresszív viselkedés miatti sérülések és egyes daganattípusok is. Az ivartalanított állatok ráadásul általában hosszabb életkort élnek meg, mint ivaros társaik.

A nem végleges fogamzásgátlás segítségével megelőzhetők az ivarzás nem kívánatos hatásai. Kutyáknál lehetséges az ún. esemény utáni kezelés is, így a nem kívánt vemhesség megakadályozható.

A tenyészállatok esetében számtalan lehetőségünk van, hogy a kívánt vemhesség létrejöjjön és az ellés vagy császármetszés is biztonságosan megtörténjen.

Az ivarzás diagnosztika során a progeszteron szint mérésével meghatározzuk a fedeztetés vagy a termékenyítés optimális időpontját. A hüvely nyálkahártya citológiai vizsgálata szintén hasznos, kiegészíti a progeszteron szint  vizsgálatot és hozzájárul az ideális fedeztetési vagy termékenyítési időpont meghatározásához.  Továbbá a tenyészszukák esetében lehetőség van hüvelyváladék mintavételre, az esetleges fertőzések, vagy nem kívánatos hüvelyflóra kezelésére.


Kanoknál ezt a célt szolgálja a tasakváladékból történő mintavétel. A spermavizsgálat során mikroszkóppal elemezzük a sperma minőségi és mennyiségi mutatóit.

Ha szükséges, friss spermával elvégezzük a mesterséges megtermékenyítést is.

Állatkórházunkban ultrahang vizsgálattal lehetőség nyílik a vemhesség nyomon követésére, a születendő kölykök egészségi állapotának vizsgálatára. A műszeres vizsgálat, a vemhes szuka rendszeres hőmérőzése és megfigyelése elengedhetetlen a rizikómentes fialáshoz. Egyes esetekben elengedhetetlen az állatorvosi segítség az ellés problémamentes levezetéséhez. Rizikópácienseknél a vemhesség elhúzódásakor, különösen nagy és sok magzat esetében, csak az idejében elvégzett császármetszés mentheti meg a magzatokat. A programozott császármetszések optimális idejének meghatározását,  a vemhesség utolsó napjaiban  rendszeresen elvégzett ultrahang vizsgálat során a magzati szívfrekvencia változása vagy csökkenése határozza meg.

Állatkórházunkban a császármetszéseket évek óta kiváló eredménnyel, kölyök és anya veszteség nélkül végezzük el.

szuleszet.jpg
IMG_9180 (1).jpg
bottom of page