top of page

Hogy tarthatjuk nyuszinkat biztonságosan a szabadban?

Mint mindenki, a nyulak is sok gondoskodást és nagyon különleges életkörülményeket igényelnek, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. Ez kissé trükkössé teszi a szabadban tartásukat. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb kérdéseket a tavasztól őszig szabadban való tartásukkal kapcsolatban.



Ragadozók

A kedvtelésből tartott nyuszik még annyira sem tudják magukat megvédeni a ragadozókkal szemben, mint vadon élő őseik. A nyulak zsákmányállatok, a macskák, kutyák, ragadozó madarak vagy rókák, nyestek támadása egyaránt veszélyezteti őket. Sőt, nyuszink akár a kertben játszó, saját kutyánk vagy macskánk látványa okozta ijedtségbe is belepusztulhat. Ketrecét vagy kifutóját érdemes csendes, az utca zaja okozta stressztől is védett helyre tenni, és a kifutót nem csak körbekeríteni, hanem felülről is gondoskodni a ragadozók elleni védelemről.A nyuszik bármilyen elektromos vezetéket megrágcsálhatnak, így ne engedjük őket szabadon a kerti fészerben vagy garázsban sem. A zárt garázs levegője a kipufogógázok miatt egyébként sem egészséges.


Menekülés

A nyulak szeretnek ásni, hiszen őseik az üregi nyulak voltak. Nekünk kell megakadályoznunk, hogy ne juthassanak ki a biztonságos területükről. És hogy a ragadozók se áshassák be magukat. A kifutójukat vagy szilárdan le kell burkolni, vagy úgy körbekeríteni (rácsot, hálót leásni, körben szilárd burkolatot letenni vagy rácsot a teljes aljzatra lefektetni), hogy ne tudják kiásni magukat. Ha ketrecben tartjuk őket, akkor jobb, ha a ketrec lábakon áll, hogy védve legyen az átnedvesedéstől. Ha mindig adunk elég rágcsálnivalót, akkor éles fogaikkal nem kezdik ki a ketrec faanyagát.



Mérgező növényzet és takarmányozás

Ha hagyjuk, hogy nyuszink szabadon legelésszen a kertben, akkor mindent lelegel, ami csak elé kerül, a rá mérgező növényeket ugyanúgy, mint a neki hasznosakat. Néhány mérgező növény a teljesség igénye nélkül: hagymás növények (pl. nárcisz), muskátli, aloé. Amikor beköszönt a jó idő, nyuszinkat a zöld fűhöz is szoktatni kell nagyjából két hétig. Első héten minimum egy napon át a napon fonnyasztott (biztosan permetmentes, tiszta) zöldet adjunk neki, aztán egy hétig már elég, ha fél napot fonnyasztjuk a zöldet, mielőtt nyuszinkkal megetetnénk. Ezután már nyugodtan kaphat friss zöldet is, de mindig figyeljünk a bélsárra. Nagyon fontos – különösen a nyári kánikulában – hogy nyuszink előtt mindig legyen friss ivóvíz.


Időjárás

A nyulak nem viselik jól a szélsőséges hőmérsékletet vagy a nedves időjárást, a meleget rosszabbul tűrik, mint a hideget. A szobában tartott nyuszik sokkal érzékenyebbek a hőmérséklet változásokra, ezt a ki- és beköltöztetésüknél észben kell tartanunk.

Nyuszijainkat lehet állandóan kint is tartani, mert bírják a nulla fok alatti hőmérsékletet is, persze csak a megfelelő körülmények között: huzatmentes helyet kell nekik biztosítanunk, és olyan almozást, amiben fészket rakva, azt be tudják testmelegükkel fűteni.

A nyulak számára ideális hőmérséklet 10–21 fok között van. Nyuszijainknak a fülük az egyetlen segítségük a meleg elviselésében: a fülek erei ilyenkor kitágulnak, hogy a több vér átáramoltatásával segítsék a hőleadást. Ezért a meleg napokon a fülek melegebbnek és kipirultabbnak tűnhetnek. Fontos, hogy a ketrec árnyékolásával biztosítsunk a legmelegebb nyári napokon is annyi hűvöset, amennyit csak bírunk. A kánikula elviselésében nyuszinknak az is segít, ha hűvös kőre feküdhet ilyenkor. A ketrec megfelelő szellőzéséről is gondoskodnunk kell, ugyanakkor a huzatot is kerüljük.


Fertőzések és élősködők

A szabadba kerülve nyuszinkat a nyulak vérzéses betegsége és myxomatózis jobban veszélyezteti, mint a szobában tartva. Ez a két betegség kötelezően halálos kimenetelű, de szerencsére oltással védekezhetünk ellenük. A myxomatózist leginkább a szúnyogok terjeszthetik, ezért nagyon fontos, hogy oltás után egy héttel kerüljön csak nyuszink olyan helyre, ahol szúnyogokkal találkozhat. A környezetből (legelés) vagy más állatoktól (kóbor macska, sün) pedig belső élősködőkkel (bélférgek) vagy külső élősködőkkel (bolhák, kullancsok) is megfertőződhetnek.




Magányosság

A szabadban, egyedül tartott nyuszink biztosan magányosabb, mert velünk is kevesebbet találkozik, erre is figyelnünk kell. A nyuszik szeretik a társaságot, intelligens és kíváncsi lények. Segít lekötni őket, ha ketrecükbe vagy kifutójukba alagút vagy búvókák, esetleg különféle játékok kerülnek, vagy kreatívan (pl. függő etető) oldjuk meg az etetésüket.

bottom of page